Patrick verruilde zijn goede baan als IT consultant voor een fulltime leven in Thailand. Hier werkt hij aan zijn eigen reisblog en geniet hij van zijn leven in dit Aziatische land. Hoe is het om te wonen in Thailand? Ik vraag het Patrick:

wonen in thailand

Waarom ben je in Thailand gaan wonen?

Tijdens mijn eerste backpack reis door Thailand ontmoette ik veel mensen die hebben besloten om hier te gaan wonen. Ze vertelde me dat het makkelijk en goedkoop is. Ik wist toen al dat ik hier voor langere tijd terug wilde komen.

Eenmaal terug in Nederland verviel ik in het ritme van fulltime werken. Een nieuw avontuur in Thailand lonkte! In 2017 zegde ik mijn baan op als IT consultant en vertrok ik naar Thailand.

Natuurlijk had ik eerst geld gespaard voordat ik mijn baan opzegde. Mijn idee was om voor onbepaalde tijd weg te gaan en verschillende landen in Azië te ontdekken. Ik ben echter in Thailand blijven hangen. In Bang Saen, een studentenstad ten zuiden van Bangkok, had ik mijn plek gevonden. Ik maakte hier snel vrienden en had een relaxte leefstijl ontwikkeld. Na 14 maanden in Bang Saen ben ik naar Chiang Mai verhuisd.

Ook is Thailand voor mij een ideale omgeving om aan mijn reisblog te werken. Er zijn hier veel mensen die online ondernemen, ik kan goedkoop leven en natuurlijk heb ik door mijn leven hier genoeg inspiratie om over te schrijven!

Hoe ziet een gemiddelde dag uit je leven eruit?

Rond een uur of 6 sta ik meestal op. Ik ga douchen, doe kleren en m’n slippertjes aan en ik haal bij een streetfood tentje wat rijst met kip als ontbijt.

Daarna ga ik op de scooter naar mijn favoriete koffietentje. Tot een uur of 12 werk ik aan mijn blog. Ik schrijf artikelen of werk aan het editten van mijn YouTube filmpjes.

Vervolgens ga ik even mijn hoofd leegmaken door te fitnessen en te zwemmen. In de avond werk ik vaak nog even door aan mijn blog, ik kijk een serie op Netflix of ik ga gezellig afspreken met vrienden. Ik heb hier inmiddels vrienden van over de hele wereld gemaakt. Met een aantal mensen heb ik ook een voetbalclub opgericht.

wonen in thailand

Hoe verdien je je geld?

Allereerst, mijn nummer een tip is: neem voldoende spaargeld mee. In Thailand heb je veel minder zekerheid en vastigheid dan in Nederland. Hier doen ze niet aan vaste werkcontracten. Ook werkvisums kunnen opeens zonder reden stopgezet worden. Na mijn studie ben ik gelijk gaan werken, terwijl ik nog thuis woonde. Van het geld dat ik toen spaarde kan ik nu rondkomen.

Daarnaast verdien ik wat geld met mijn blog door middel van affiliate marketing. Ik schrijf over producten die ik kan aanraden en ik krijg dan een bepaald percentage als mijn lezers besluiten het product aan te schaffen. Ook verdien ik af en toe wat bij als freelance Engels docent.

Werkvisums kunnen zonder reden worden stopgezet

Wat zijn je kosten per maand?

Dat verschilt per maand, maar over het algemeen kom ik omgerekend nooit boven de €550 uit. De huur van mijn studio is ongeveer €130. Hier komen nog wel de kosten van water en elektriciteit bij, dit is soms wel de helft van mijn huurprijs. Ik heb de airconditioning vaak overdag en in de avond aan wat veel elektriciteit kost. De rest van mijn geld gaat op aan de huur van mijn scooter, eten, fitness en uitstapjes.

Kan je makkelijk aan een woning komen in Thailand? 

In Bangkok is het iets lastiger, maar in de rest van Thailand is het heel makkelijk. Er is veel aanbod. Ik liep een woningcomplex binnen in Bang Saen met de vraag of er nog studio’s beschikbaar waren. Ik kon gelijk de studio’s bezichtigen en alles regelen!

Wat zijn de hoogtepunten van Thailand?

Ik houd zelf heel erg van de natuur en kan geen genoeg krijgen van Noord-Thailand.

Ook een absoluut hoogtepunt vind ik Route 1095. Deze route loopt van Chiang Mai naar Pai en kan je op de scooter afleggen.

wonen in thailand

Andere hoogtepunten die ik zelf echt super tof vind, zijn:

● Hellfire Pass in Kanchanaburi
● Railay Beach in Krabi
● Koh Phi Phi
● Jungle tour op Koh Lanta. Hier kropen de bloedzuigers over m’n hele lichaam!
● Sattahip. De basis van de Thaise marine. Op de eilanden kan je goed snorkelen.

Daarnaast houd ik van het opzoeken van wat minder toeristische plekken. Ik blijf dan slapen op een zogenaamde farmstay.

Wat mis je aan Nederland?

Natuurlijk mis ik mijn vrienden en familie, maar toen ik laatst weer even terug was in Nederland wist ik niet hoe snel ik weer weg moest zijn! Ik houd van het leven in Thailand. Je doet rustiger aan. In Nederland is alles gehaast. Iedereen heeft het maar druk. Ik kan daar moeilijk aan wennen.

Maar nergens zijn dingen zo goed geregeld als in Nederland. Ik had laatst in Thailand mijn voet gebroken of gekneusd, dat konden ze daar niet zeggen. Ik vroeg me af of ik de artsen wel kon vertrouwen.

Hoe is het contact met mensen in Thailand?

Ik vind de mensen hier heel vriendelijk. Ze proberen je altijd te helpen, ook al spreek je de taal niet goed. Mensen zijn hier wel wat meer timide en terughoudender dan ik in Nederland gewend ben. Nederlanders zijn toch wat meer uitgesproken en willen overal een mening over hebben. Het meeste contact heb ik met internationale studenten. Als ik contact heb met mensen uit Thailand zelf, zijn dit mensen die ook goed Engels spreken. Vaak heb je toch een taalbarrière.

wonen in thailand

Wat had je van tevoren anders verwacht?

Ik had niet gedacht dat alles zo makkelijk zou gaan. Natuurlijk moet je van tevoren dingen regelen, zoals je visum, maar eenmaal in Thailand ging alles zo soepel. Binnen no time had ik vrienden, een appartement en ik voetbalde bij een voetbalclub.

Ik had verwacht dat mijn leven hier veel duurder zou zijn. Ik had natuurlijk een idee van de kosten, door mijn reizen door Thailand. Als je reist door een land ben je ook veel geld kwijt aan vervoer en bezoeken aan toeristische attracties. Als je hier woont heb je deze kosten veel minder.

De ervaring van het wonen in Thailand heeft mij alleen maar doen beseffen dat ergens anders op de wereld wonen echt veel makkelijker is dan dat het lijkt!

Heb je tips voor andere mensen die in Thailand willen wonen?

Houd rekening met het cultuurverschil. Mensen komen niet altijd hun afspraken na, zoals een werkvisum dat uit het niets wordt stopgezet. Het is niet vanzelfsprekend dat dingen net zo goed geregeld zijn als in Nederland. Je bent te gast in een ander land, dus ik vind dat je je moet aanpassen aan de cultuur en accepteren hoe dingen gaan.

Als je hiernaartoe komt zorg dan dat je genoeg spaargeld hebt of rond kan komen van je eigen freelance (online) werkzaamheden. Ik zou het niet prettig vinden om afhankelijk te zijn van een fulltime baan in Thailand. Er zijn zeker banen te vinden, maar die bieden weinig vastigheid.

Naast deze adviezen zou ik zeggen, gewoon doen! Als ik het kan doen, kan iedereen het. Wat is het allerergste dat kan gebeuren? Dat je weer teruggaat naar Nederland? Is dat echt zo erg?

Het zijn de ervaringen die je onderweg meemaakt die je een sterker persoon maken. Zeker als jongvolwassene kan ik iedereen een soortgelijke ervaring aanraden. Of dit nu wonen in het buitenland is of een backpack avontuur door vreemde landen en gebieden.

Als je uit je vertrouwde omgeving stapt, maak je pas echt beslissingen en keuzes die niet beïnvloed worden door de mensen om je heen. Alleen op deze manier kan je je eigen identiteit ontwikkelen. Het klinkt misschien cliché maar tijdens zulke ervaringen kom je jezelf ongelofelijk tegen, waardoor je jezelf als persoon alleen maar ontwikkeld!

Wonen in Thailand heeft me een sterker persoon gemaakt

Zien we jou de komende tijd nog in Thailand?

Zeker, maar niet alleen in Thailand hoor! Andere Aziatische landen en Latijns-Amerika trekken mij ook heel erg. Een voordeel is dat de woonlasten daar ook laag zijn. Ik wil van een vergelijkbaar bedrag kunnen rondkomen. Als mijn budget dat toelaat is het mijn droom om ooit eens in Japan, Amerika of Australië te gaan wonen, genoeg plannen dus!

Waar kunnen mensen je avonturen volgen?

Op mijn blog alleenbackpacken.nl deel ik al mijn reisverslagen, avonturen en tips voor een backpack avontuur. Ik ben een blog begonnen om mensen te inspireren tijdens hun reizen, inmiddels heb ik een vaste groep lezers. De reisverhalen en tips beperken zich allang niet meer alleen tot enkel Thailand of Azië. Ik upload ook af en toe een filmpje op mijn YouTube kanaal en ik verstuur persoonlijke reisverhalen door naar mijn volgers via de mail.

Lees meer:

– Agnès reist en werkt als digital nomad de wereld rond
Alex werkt in Barcelona
Zo vind je werk in het buitenland