Sophie vertrok vorig jaar voor een periode van zes maanden naar Australië, om pas een jaar later weer terug naar Nederland te keren! In Australië werkte ze als au pair bij een gezin in Sydney en ontdekte ze de Australische cultuur. Hoe is het om als au pair in Australië te werken? Ik vraag het aan Sophie:

au pair in Australië

Waarom ben je als au pair in Australië gaan werken?

Ik werkte in Nederland als pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Op een gegeven moment dacht ik, waarom zou ik nu al fulltime werken? Ik zegde mijn baan op en verhuurde mijn huis. Ik had een sterk gevoel dat ik een nieuw avontuur in het buitenland moest aangaan.

Ik wilde graag als au pair werken in een Engelstalig land met lekker weer. Amerika en Australië waren mijn favoriete opties. In Amerika moest ik minimaal een jaar blijven. Dat vond ik best wel lang. In Australië kon ik voor minimaal 6 maanden blijven en daarnaast is het natuurlijk een prachtig land.

Uiteindelijk ben ik een jaar in Australië gebleven. Ik heb eerst zes maanden als au pair gewerkt en daarna heb ik 6 weken door Thailand en Vietnam gereisd. Na mijn reis kreeg ik de vraag of ik terug wilde komen bij mijn gastgezin. Ik heb toen nog eens vier maanden als au pair gewerkt en daarna weer zes werken gereisd. Dit maal door Australië en Nieuw Zeeland.

Bij wat voor gastgezin ben je geplaatst?

Ik ben bij een Australisch gezin geplaatst met twee kinderen; een meisje van vijf en een jongen van twee. De ouders werkten fulltime. Het zijn beide hele lieve en hardwerkende mensen waarbij ik me snel thuis voelde. De locatie waar ze wonen is ook niet verkeerd! Ze wonen in een buitenwijk van Sydney, Balgowlah Heights. Met een kwartier was ik op het strand en met een half uur in het centrum van Sydney.

TravelActive heeft mij in contact gebracht met het gastgezin. Ik kon aanvinken wat ik belangrijk vind. Voor mij maakte het bijvoorbeeld niet uit op hoeveel kinderen ik zou passen. Wel wilde ik in een grote stad of buitenwijk wonen, niet op het platteland.

Natuurlijk zijn er ook dingen die lastig zijn of die ik anders zou doen in de opvoeding. Zo zijn Australiërs heel relaxed. Ook in de opvoeding van hun kinderen. Ze krijgen sneller hun zin. Bij mij is ‘nee’ ook echt ‘nee’.

Hoe ziet een dag in het leven van een au pair eruit?

Ik werkte 35 uur per week. Ik had twee volle dagen de kinderen, dit waren lange dagen. De andere drie dagen gingen ze naar de opvang, dan zorgde ik na de opvang weer voor de kinderen. Ik deed altijd veel leuke dingen met de kinderen, zoals zwemmen en naar de speeltuin gaan. Ook hadden ze zwemles en turnles waar ik ze heen bracht. In de avond deed ik de kinderen in bad en maakte ik eten voor mijzelf en de kinderen klaar.

In de weekenden was ik vrij. Ik ging dan met vriendinnen lunchen, naar het strand of andere uitstapjes maken.

au pair in Australië
Heb je ook veel van Australië kunnen ontdekken?

Jazeker, ik ben in Melbourne, Tasmanië, Adelaide, Kangaroo Island en de Outback geweest. In Australië kan je op zondag goedkoop reizen. Zondag was altijd de dag dat ik dingen ging ontdekken die wat verder weg waren. Na mijn tijd als au pair ben ik van Cairns, in het noorden van Australië, teruggereisd naar Sydney.

Verder heb ik natuurlijk heel veel leuke dingen in Sydney gedaan, zoals naar het strand, de bioscoop, surfen en uitgaan.

Hoe is het contact met de mensen in Australië?

Australiërs zijn heel open en aardig. Ik vond het wel lastig om ze echt goed te leren kennen. De meeste vrienden die ik in Australië heb gemaakt zijn via de Facebook groepen ‘Au pairs in Sydney’ en ‘Nederlanders in Australië’. Je spreekt af met mensen die je via Facebook kent en je kijkt of het klikt. Ik noem dat dan altijd een ‘vrienden date’. Je ontmoet makkelijk nieuwe mensen, veel mensen zijn daar alleen op reis of aan het werk en staan open voor nieuwe contacten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van au pair werk? 

Het is een hele leuke manier om een nieuw land te ontdekken. Je woont gratis, krijgt zakgeld en leert de Australische cultuur kennen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er op zondag altijd Sunday Roast wordt gegeten en dat kinderen bijvoorbeeld al op jonge leeftijd op reddingszwemmen gaan.

In Nederland woonde ik op mezelf, het was wel wennen om weer bij een gezin te wonen. Ik had een fijne kamer met een eigen badkamer, maar je hebt vaak minder privacy dan je gewend bent. Daarnaast is au pair werk best wel zwaar. Het is niet makkelijk. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een woede-aanval van een van de kinderen? Je moet het werk echt leuk vinden en het aankunnen.

au pair in Australië

Wat is het mooiste moment dat je als au pair hebt meegemaakt? 

Als je merkt dat de kinderen echt van je beginnen te houden. Dit is als au pair heel fijn. Daarnaast natuurlijk de hele ervaring van het werken als au pair in het buitenland. Je leert er heel veel van. Ik zou het ook iedereen aanraden.

Via welke organisatie heb je au pair werk in Australië geregeld? 

Ik heb de reis via TravelActive geregeld. Ze hebben mij geholpen met het vinden van een gastgezin en met mijn visa. Ook is het fijn om te weten dat er een organisatie achter je staat, mocht er iets gebeuren. Ik zou het mensen aanraden om hun eerste reis via een organisatie te boeken, maar mijn volgende reis kan ik nu zelf regelen.

Wat zijn de kosten voor au pair werk in Australië?

Ik heb tussen de € 500 en € 600 betaald aan de bemiddelingsorganisatie. Hiervoor kreeg ik hulp bij het zoeken van een gastgezin, het aanvragen van een visa en assistentie als er in Australië iets gebeurt. Zelf moet je nog je vliegticket betalen.

In Australië krijg je kost- en inwoning en zakgeld. Door mijn ervaring als pedagogisch medewerker kreeg ik meer zakgeld. Per week kreeg ik $325, omgerekend zo’n €200. Een vriendin van me zonder ervaring kreeg bijvoorbeeld $250 per week.

Heb je advies voor anderen die au pair in Australië willen worden?  

Weet dat het werken als au pair zwaar kan zijn. En: geniet ervan! Ik heb zoveel mogelijk gedaan wat ik wilde zien en doen in Australië.

Tot slot, zien we jou in de toekomst nog eens werken als au pair? 

Nee. Ik heb nu een lange tijd met kinderen gewerkt, ook voor mijn jaar in Australië. Het is geweldig en heel leuk, maar nu ben ik toe aan iets anders. Ik begin binnenkort als reisadviseur!

Lees meer:

Werken in Australië
Brenda en Leroy werken en reizen in Australië
Werken in het buitenland