Werken in het buitenland

Wil je werken in het buitenland? Of je nu je een reis wilt combineren met werken of fulltime aan de slag wilt; er zijn volop mogelijkheden om te werken in het buitenland. Een voordeel van werken in het buitenland is dat je het land goed leert kennen en ook nog eens geld verdient. Je kan ter plekke op zoek gaan naar werk, bijvoorbeeld via via of in lokale kranten, maar je kan ook voor vertrek al op zoek gaan naar werk.

1. Een baan in het buitenland
2. Werken in het buitenland in de toerisme-industrie
3. Werken in het buitenland in de landbouw
4. Werken in het buitenland als Engels docent
5. Werken in het buitenland als au pair
6. Werken in het buitenland in de zorg
7. Werken in het buitenland als freelancer
8. Praktische zaken

1. Een baan in het buitenland

Er kunnen vele redenen zijn waarom mensen een baan zoeken in het buitenland. Misschien lukt het niet in Nederland een baan te vinden. Of misschien kan je in het buitenland wel veel meer verdienen. Als je bereid bent om te verhuizen voor je werk en een beetje avontuur niet schuwt is dit wellicht een optie voor jou. Op onderstaande sites vind je vacatures in het buitenland:

Yobbers
YoungCapital
Search Jobs Abroad
Eurojobs
StepStone
Overseas Jobs
Just Landed Jobs
Job Coconut
Careertrotter
AnyworkAnywhere

Als je al weet in welk land je wilt werken, kan je opzoek gaan naar vacaturesites die in dat land veel worden gebruikt. Stel, je bent opzoek naar werk in Dubai. Een bekende vacaturesite is daar Bayt.com. Door te kijken op vacaturesites die in het land zelf worden gebruikt ben je eerder op de hoogste van de laatste vacatures.

Er zijn ook een aantal vacaturesites die wereldwijd actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan LinkedIn Jobs, Glassdoor en Indeed. Hieronder vind je een voorbeeld van de Nederlandse Indeed.

werken in het buitenland

Hieronder vind je een voorbeeld van de Indeed in Dubai. Je ziet dat de url is verandert naar indeed.ae en dat je nu naar banen in Dubai kan zoeken.

werken in het buitenland

Met LinkedIn Jobs kan je per locatie zoeken en zelfs wereldwijd. Als je weet welke functie je wilt uitvoeren in het buitenland, kan je dus precies zien in welke landen hier vraag naar is.

werken in het buitenland

Misschien heb je al een bepaald land in je hoofd om in te werken. Ga je voor het belastingvrije in komen in Dubai of voor het avontuur in Australië? Met zoveel mogelijkheden kan het lastig zijn de perfecte plek te kiezen.

Volgens onderzoek van HSBC Expat is Singapore het beste land om te wonen en te werken. Ook Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Canada en Australië scoren hoog. De volledige lijst met landen kan je hier vinden.

Op Afgestudeerd en Dan? zijn ook guides verschenen over werken in verschillende landen. Hier vind je per land hoe je het beste aan werk kan komen en met welke dingen je rekening moet houden:

Werken in Singapore
Werken in Dubai
Werken in Spanje 
Werken op Curaçao
Werken op Aruba 
Werken op Bonaire
Werken in Canada
Werken in Australië
Werken in Oostenrijk
Werken in Duitsland

2. Werken in het buitenland in de toerisme-industrie

Er zijn volop mogelijkheden om in het buitenland in de toeristische sector te werken. Denk bijvoorbeeld aan reisorganisaties, horeca, campings, toeristische attracties en de luchtvaart die vooral in de zomer veel werknemers kunnen gebruiken. Vaak is een vereiste dat je minimaal rond de drie weken beschikbaar bent. Het hangt van de werkgever af wie de kosten voor de reis en het verblijf betaalt.

  • Als je wilt werken als animator, hostess of reisbegeleider kan je contact opnemen met een touroperator. Kijk bijvoorbeeld op de banensites van TUI, Sunweb en Neckermann.
  • Ook een populaire mogelijkheid is het werken in de hotelindustrie of op resorts. De sites van EurohoteljobsResortjobs en Europeanleisurejobs kunnen je hierbij helpen. Wil je liever op een camping werken? Eurocampjobs biedt werk op campings in Frankrijk, Italie of Spanje
  • Werken op een cruiseschip iets voor jou? Op Allcruisejobs vind je een overzicht van vacatures.

Bij JobmonkeyjobsHolidayjob, Wereldwerk en Vakantiewerk in het buitenland vind je een groot aanbod van werk in de toerismesector, variërend van partypromoter op Ibiza, horecamedewerker in Tirol tot casinomedewerker in Monaco. Je kan vaak op deze sites gratis je CV plaatsen en zelf gevonden worden door werkgevers.

3. Werken in de landbouw

Vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te steken? Er zijn veel mogelijkheden om in de landbouw te werken.

  • Als je wilt werken in de fruitpluk kan je kijken bij de site pickingjobs. Je kan bijvoorbeeld aardbeien plukken in Engeland of meehelpen met de sinaasappelen oogst in Griekenland. Vaak word je betaald per krat dat je plukt. Je hebt geen specifieke werkervaring nodig.
  • Waar ook veel werk in te vinden is, is werken op een wijngaard. Je kan bijvoorbeeld helpen bij de Franse druivenpluk in September. Het plukken en sorteren van de druiven kan variëren van drie dagen tot drie weken. Je krijgt vaak het minimumloon betaalt, wat in Frankrijk €9,88 per uur is.
  • Werken op een boerderij iets voor jou? Via WWOOF, world wide opportunities on organic farms, kan je werken op een boerderij. In ruil daarvoor krijg je eten, onderdak en de kans om meer te leren over biologisch en duurzaam leven. Let op dat dit vrijwilligerswerk is en dus niet betaald. Er zijn ook betaalde banen op boerderijen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het werken op een ranch of boerderij in Australië. Je hebt geen werkervaring nodig voor het werken op een boerderij in het buitenland.

Werken in de landbouw seizoensgebonden. Houd hier dus rekening mee. Vaak moet je zelf je visa regelen als je in het buitenland in de landbouw gaat werken. In landen als Canada en de Verenigde Staten kan je een speciaal visa aanvragen als je in de landbouw gaat werken. Er is in deze landen grote vraag naar landbouwmedewerkers. Zie hieronder een nieuwsbericht dat onlangs in de Canadese media verscheen:

werken in het buitenland landbouw

4. Werken als Engels docent

Engels is een van de meest gesproken talen in de wereld en er zijn dan ook veel mensen die deze taal willen leren. Er is veel vraag naar Engelse docenten en de verdiensten zijn goed.

Als Engels niet je moedertaal is, is het aan te raden een TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) te volgen. Het TEFL-diploma is wereldwijd erkend en het behalen hiervan vergroot je kansen op werk. De cursus is opgebouwd uit modules die gericht zijn op het ontwikkelen van didactische vaardigheden en de methodiek om een taal aan anderen te leren. De meeste mensen halen het diploma binnen 2 maanden.

Onderstaande infographic geeft veel informatie over de verschillende landen waar je les kan geven:

werken in het buitenland docent

Created by: i-to-i.com

Landen in Azië zijn populair om te werken als Engels docent. Japan, China, Korea, Taiwan; allemaal moderne landen met miljoenen inwoners die Engels willen leren. In Zuid-Korea krijg je een prima salaris en daarbovenop je appartement en vlucht vergoed.

Om een baan als Engels docent te vinden kan je zelf mailen naar (talen)scholen. Je kan ook de school opbellen en vragen of je langs kan komen voor een gesprek als je in de buurt bent. Er zijn ook verschillende jobboards voor Engelse docenten die in het buitenland willen werken. Voorbeelden zijn eslemployment en eslbase.

5. Werken in het buitenland als Au Pair

Als je van kinderen houdt dan is werken in het buitenland als au pair misschien iets voor jou. Je woont in een gastgezin en zorgt voor de kinderen. In ruil daarvoor krijg je kost en inwoning en zakgeld. Een voordeel is dat je een andere cultuur leert kennen en in je vrije tijd het land kan gaan ontdekken. Het gaat meestal om periodes van 6 maanden tot 1 jaar of langer.

Australië en de Verenigde Staten zijn populaire landen om als au pair te werken. Ook de verdiensten liggen hier hoger dan in andere landen. Gemiddeld kan je zo’n €700 per maand verdienen bovenop de kost en inwoning. Je werkt hier rond de 40 uur per week.

Scandinavische landen, zoals Denemarken en Zweden, zijn ook populair. Je werkt hier gemiddeld rond de 20 uur per week en hebt dus veel tijd om het land te ontdekken. De verdiensten liggen hier wel lager, rond de €350 per maand.

Voordat je opzoek gaat naar een baan als au pair is het dus goed om te bedenken in welk land je wilt werken. Vraag jezelf ook af of je op het platteland wilt wonen en werken of toch liever in de stad? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je een klik hebt met je gastgezin.

Je kan zelf opzoek gaan naar een gastgezin via bijvoorbeeld aupairworld, of het regelen via een bemiddelingsorganisatie als Travelactive of Activity International.

Hier kan je je meer informatie aanvragen over werken als au pair in het buitenland.

6. Werken in de zorg

Als zorgprofessional zijn er veel mogelijkheden in het buitenland. In Aruba, Sint Maarten, Engeland, Zwitserland en Duitsland zijn vooral veel vacatures te vinden. De websites Gezondheidszorgbanen, Korint en BKV kunnen je hierbij helpen. Je kan hier filteren op zorgbanen in het buitenland.

Voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals kan werken in het buitenland in de zorg een waardevolle ervaring zijn. Zo ervaar je hoe gezondheidszorg in een ander land is geregeld en wat het betekent om daar in de zorg te werken.

Er is in veel landen een tekort aan personeel in de zorg. Zo krijgen verpleegkundigen in de Verenigde Arabische Emiraten een salaris dat kan oplopen tot wel €5,000 netto per maand!

7. Werken als freelancer

Misschien heb je al werk dat je ook als freelancer in het buitenland kan doen. Denk hierbij aan beroepen als designer, developer, fotograaf, recruiter, schrijver, virtuele personal assistent etc. Op websites als freelancer.nl kan je een oproep plaatsen waar je goed in bent en welk uurtarief je vraagt. Ook kan je oproepen vinden van opdrachtgevers. Dit varieert van het in elkaar zetten van een website tot het helpen schrijven van een motivatiebrief.

Steeds meer mensen werken als freelancer in de zogeheten gig-industrie oftewel sharing industry. Een industrie die wordt gekenmerkt door tijdelijke, korte klussen die je flexibel kan uitvoeren. Denk hierbij aan Uber chauffeurs, AmazonFlex bezorgers of Etsy verkopers.

Voorbeelden van de gig economy. Bron: Earnest

Veel van deze klussen kan je overal ter wereld uitvoeren. Er zijn vele manieren hoe je op deze manier kan bijverdienen.

Er zijn ook organisaties die freelancers en ondernemers samenbrengen en samen de wereld over reizen en werken. Een voorbeeld hiervan is Remote Year.

8. Praktische zaken

 • EURES-adviseurs bieden informatievoorziening, begeleiding en arbeidsbemiddeling voor mensen die op zoek zijn naar een baan binnen Europa.
 • In Europa hoef je geen werkvergunning aan te vragen. Voor landen buiten Europa geldt vrijwel altijd een visumplicht en heb je een werkvergunning nodig. Vraag altijd bij de ambassade van het land waar je heen wilt welke stappen je moet ondernemen.
 • Als je wilt werken in Australië en Nieuw-Zeeland heb je het working holiday visum nodig wat voor Nederlanders vrij makkelijk te verkrijgen is. In de Verenigde Staten heb je een Green Card nodig om te mogen werken. Dit is een semi-permanent verblijfs- en werkvergunning en is een stuk lastiger om aan te komen. Je moet dan aantonen dat jouw arbeid een bijdrage levert aan de maatschappij.
 • Lukt het niet om aan een werkvergunning te komen? Als je werkt voor kost en inwoning hoef je nergens een werkvergunning te hebben.
 • Werken in het buitenland kan gevolgen hebben voor de belastingen die je betaalt in Nederland. Afhankelijk van je situatie kan je nog steeds belastingplichtig zijn in Nederland. Op de pagina van de Belastingdienst over wonen en werken in het buitenland staat hier meer informatie over.

Heb je ook weleens gedacht aan vrijwilligerswerk in het buitenland of studeren in het buitenland?