Januari 2018 was het moment dat Agnès besloot voor haarzelf te beginnen. Na een succesvolle baan als hoofdredacteur bij Ondertussen.nl werkt ze nu als freelance tekstschrijver en social media-expert. Ze kan haar werk overal ter wereld uitvoeren en reist zo als digital nomad de wereld rond. De komende tijd kan je haar vinden in Lissabon, Istanbul en Tel Aviv. Hoe is het om als digital nomad te reizen en werken? Ik vraag het Agnès:
Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?
Dat ligt erg aan waar ik ben. Als ik op reis ben sta ik elke dag vroeg op en werk ik ‘s ochtends een aantal uur. Met de lunch kan ik dan weg en ben ik de rest van de middag op pad. Zo geniet ik optimaal van de plek waar ik op dat moment ben en zorg ik toch dat al m’n werkzaamheden gedaan worden.
Als ik in Amsterdam ben houd ik toch meer 9 tot 5 aan. Al is het alleen maar om mezelf een richtlijn te geven en de avonden en weekenden vrij te houden voor vrienden en familie. De werkdagen van 9 tot 5 worden vaak wel onderbroken door een koffie met een vriendin, een wandeling of yogales.
Mijn werk loopt erg uiteen. Ik heb momenteel een aantal vaste opdrachtgevers, dus ik heb gelukkig weinig stress of er voldoende geld binnenkomt. De opdrachtgevers variëren van een touroperator tot een bloemenkweker. Ik maak content planningen, schrijf artikelen, vertaal artikelen naar het Engels, beheer social media-kanalen en help bedrijven met hun SEO. Allemaal dingen die ik super leuk vind om te doen. Omdat de onderwerpen zo verschillen is het lekker afwisselend!
Hoeveel uur per week werk je?
Ook dat verschilt heel erg. Ik heb van tevoren besloten dat ik zeker geen 40 uur wil werken. Dat lukt gelukkig goed. Al reken ik m’n blog, Instagram en YouTube niet altijd tot werk, terwijl dat het eigenlijk wel is. Ik zie dat namelijk als mijn portfolio en haal er ook klanten uit. Dus gemiddeld zou ik zeggen: 24-32 uur.
Ik wil zeker geen 40 uur per week werken
Is het niet verleidelijk om mooie bestemmingen te ontdekken in plaats van te werken?
Dat zou je inderdaad wel denken! Doordat ik elke ochtend werk, kan ik die mooie bestemmingen elke middag gewoon ontdekken! Ik ruil ook wel eens: een dag niet werken gevolgd door een volle dag werken. Het is maar net waar ik zin in heb en hoe de deadlines staan. Heerlijk!
Wat zijn volgens jou ultieme digital nomad bestemmingen?
Oef, wat niet? Bijna elke grote stad is een digital nomad bestemming, als er maar internet is. Ik vind het zelf vooral fijn om naar een stad te gaan dat ook een strand heeft. Dat is voor mij de ultieme combinatie van werk, chillen en sightseeing. Bali is natuurlijk een echt nomad hub. Daarnaast is Chiang Mai in Thailand er ook een, maar dat vond ik zelf niet zo’n geweldige stad. Kaapstad vond ik geweldig en een echte aanrader voor digital nomads!
Hoe ontmoet je andere digital nomads?
Dat is gelukkig heel gemakkelijk: eigenlijk ontmoet je ze overal. Zo bleek er onlangs zelfs in de trein in Sri Lanka een digital nomad naast me te zitten! Daarnaast zie je in koffietentjes zo wie er op zijn of haar laptop aan het werk is. Ook vind je ze natuurlijk in coworking spaces. Ik word altijd lid van de digital nomad Facebookgroep van de locatie waar ik op dat moment ben. Leuk om mensen te ontmoeten, tips uit te wisselen en naar meet-ups te gaan.
Zijn er vooroordelen over het digital nomad bestaan?
Veel mensen denken dat het een droomleven is, omdat je veel reist en op mooie bestemmingen bent. Dat is natuurlijk ook geweldig, maar ook (of juist) op reis heb je wel eens een mindere dag, stress of kom je jezelf tegen. Je stapt elke reis weer buiten je comfort zone. Dat is elke keer weer spannend!
Daarnaast denken mensen dat het vaak enorm veel geld kost, maar dat is juist niet zo. Het leven in Nederland is een stuk duurder dan bijvoorbeeld in Thailand. Ja, je moet een vliegticket kopen en overnachtingen betalen, maar doordat je meestal langer op één plek blijft, kan dat veel goedkoper dan als je een weekje zou blijven. Daarnaast doe ik weinig tours en kook ik ook vaak zelf.
Elke reis stap je weer buiten je comfort zone
Is het leven als digital nomad voor iedereen geschikt?
Als je het écht wilt, kun je het. Daar ben ik van overtuigd. Maar je moet wel discipline hebben. Het is natuurlijk verleidelijk om allemaal leuke dingen te gaan doen, maar dan geef je alleen maar geld uit in plaats van dat het binnenkomt. Dan moet je helaas ook weer snel naar huis! Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen door overal te werken dit leven kunt leiden.
Heb je tips voor mensen die ook als digital nomad willen werken?
Begin nu! Geef jezelf een aantal maanden ter voorbereiding en maak in die tijd een portfolio van jouw werk, start (naast je huidige baan) je freelance onderneming en ga op zoek naar opdrachtgevers. Je zult tijdelijk extra veel uren maken, maar dat is je investering en het zeker waard. Pakt het uiteindelijk niet uit zoals je had gehoopt? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.
Tot slot, zien we jou de komende tijd nog werkend de wereld over reizen?
Jazeker! In februari zit ik in Lissabon en in april ga ik samen met m’n vriend 1,5 week naar Istanbul, waar hij voor werk moet zijn. Daarna vlieg ik door naar Tel Aviv. Verder plan ik nooit al te ver vooruit. Maar Valencia is inmiddels vaste prik, een treinreis door Italië staat nog op het lijstje, Colombia staat ook op de bucketlist en waarschijnlijk eindig ik het jaar weer in Kaapstad.
Wil je op de hoogte blijven van de avonturen van Agnès? Volg dan haar blog, Instagram en videos.
Lees ook:
– In the Life of: Alex werkt in Barcelona
– Hoe vind je werk in het buitenland?
– Werken in Spanje
Geef een reactie