Wil je graag in een museum werken? Nederland telt honderden musea waar je aan de slag kan. Er zijn veel verschillende banen die je in een museum kan uitoefenen. Of je nu een specifieke achtergrond hebt of niet. Hier vind je museum vacatures; banen die je in een museum vindt:

museum vacatures

1. Publieksmedewerker 

Als publieksmedewerker zorg je ervoor dat de bezoeker een vlotte en aangename ervaring in het museum heeft. Je informeert, verwelkomt en begeleidt bezoekers. Je kan op verschillende plekken worden ingezet, bijvoorbeeld als ticketscanner, achter de informatiebalie of als garderobe medewerker.

2. Conservator

Een conservator beheert de collectie van een museum. Je koopt kunst en leent ook voorwerpen uit aan andere musea. Je speelt ook een rol in de presentatie van de collectie en de staat waarin de objecten verkeren. Als je Kunstgeschiedenis hebt gestudeerd kan je bijvoorbeeld als conservator aan de slag.

3. Grafisch Vormgever

Elk museum heeft een grafisch vormgever nodig om brochures, advertenties en posters te ontwerpen. Als je een grafisch designer bent die van musea houdt, kan je kijken of je favoriete museum nog vacatures open heeft staan.

4. Museumdirecteur

Een museumdirecteur kan je vergelijken met de CEO van een bedrijf. Een directeur van een museum combineert management, leiderschap en visie. De directeur is bijvoorbeeld eindverantwoordelijkheid voor collectiebeheer, conservatoren en onderzoek en fondsenwerving. Vaak heb je voor deze functie veel ervaring nodig, maar zeker niet altijd. Zo is Charlotte is op haar 25ste al museumdirecteur van museum Villa Mondriaan.

5. Verkoopmedewerker

De grotere musea hebben vaak een eigen winkel waar merchandise van het museum wordt verkocht. Als je van musea en klantcontact houdt, is een baan als verkoopmedewerker in een museum misschien iets voor jou. Je bedient de kassa, informeert en adviseert museumbezoekers en zorgt dat de winkel er netjes bijstaat.

6. Beveiliger

In musea staan veel waardevolle kunstwerken. Beveiligers in een museum zorgen ervoor dat deze kunstwerken onder toezicht staan. Beveiligers voeren het veiligheidsbeleid uit, zodat de bezoekers en museumvoorwerpen veilig zijn.

7. Curator

Een curator is verantwoordelijk voor de realisatie van tentoonstellingen in musea. Vacatures voor curator kan je ook vinden onder de term ’tentoonstellingsmaker’. Je moet je kunnen indenken in de beleving van de bezoeker en kennis hebben van geschiedenis.Afhankelijk van de grootte van het museum zijn er verschillende mensen die aan de tentoonstellingen werken. Zo bestaat de afdeling Tentoonstellingen bij de Hermitage in Amsterdam uit 5 mensen.

Nog meer museum vacatures

8. Horecamedewerker

Grote musea hebben vaak een eigen restaurant. Hier kan je aan de slag als horecamedewerker, afwasser, barista, chef of floormanager.

9. Event medewerker

Een medewerker events houdt zicht bezig met het coördineren en organiseren van interne en externe events. Dit kunnen events zijn voor relaties en sponsoren van het museum, maar ook publieksevenementen zoals Museumnacht. Je moet georganiseerd zijn en houden van plannen.

10. PR Medewerker

Musea hebben vaak een afdeling PR, Marketing en Communicatie. Deze afdeling heeft als doel nieuwe tentoonstellingen en activiteiten te promoten bij het publiek. Je maakt bijvoorbeeld persberichten, schrijft teksten voor de website en houdt de social media bij.

11. Restaurator

Een restaurator houdt kunstvoorwerpen in goede staat. Ook verbetert een restaurator kunstvoorwerpen die beschadigd zijn. Het kunstwerk blijft zoveel mogelijk in de authentieke staat. De Universiteit van Amsterdam biedt een opleiding conservering en restauratie aan.

12. Educatief medewerker

Als educatief medewerker breng je kennis over aan de bezoekers van het museum. Je doet dit door het bedenken en ontwikkelen van educatieve producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van rondleidingen, lezingen, multimediale producten etc.

13. Rondleider

Als rondleider moet je goed met groepen kunnen omgaan en informatie kunnen overbrengen. Je geeft rondleidingen aan bezoekers van het museum en informeert over de tentoonstellingen. Je kan bij musea informeren of er vacatures als rondleider openstaan. Het is ook mogelijk dit werk als zelfstandige uit te voeren.

14. Fondensenwerver

Verschillende fondsen en stichtingen leveren een bijdrage aan musea. Als fondsenwerver onderhoud je relaties met bestaande fondsen en ga je actief op zoek naar nieuwe relaties. Het doel van een fondsenwerver is om financiële middelen voor projecten te realiseren.

15. Technisch medewerker

Technische medewerkers zijn belangrijk bij de installatie van tentoonstellingen. De juiste belichting moet worden geregeld, net als eventuele animaties en computer projecties. Ook los je storingen op en onderhoud je elektrische installaties.

Lees meer:

Culturele vacatures