Culturele vacatures

//Culturele vacatures

Culturele vacatures

Ben je op zoek naar culturele vacatures? Nederland heeft een gevarieerd cultureel aanbod en verschillende mogelijkheden om in de kunst- en cultuursector werkzaam te zijn.

In 2017 werden er bijna 5.000 unieke culturele vacatures online geplaatst, het gaat om zowel betaalde als onbetaalde functies. Dit blijk uit onderzoek van Bureau Lahaut. Onbetaalde functies waren goed voor 44% van de culturele vacatures. De meeste culturele vacatures zijn in Noord-Holland te vinden, voornamelijk in Amsterdam.

Culturele vacatures kunnen betrekking hebben op tal van beroepen en werkzaamheden, variërend van makers tot ondersteunend personeel. Onder de kunst- en cultuur sector worden bijvoorbeeld werkzaamheden bij een musea, theater, bibliotheek of culturele instelling verstaan.In de culturele sector is er veel vraag naar marketing- en communicatiemedewerkers. Ongeveer de helft van de top-10 aan meest gevraagde beroepen betreft functies in de marketing, communicatie en PR.

Hieronder vind je inspiratie voor werk in de culturele sector. Of dit nu instanties zijn waar je culturele vacatures kan vinden of beroepen in de kunst- en cultuur sector:

Werken bij een Museum

Werken in een museum is ideaal voor mensen met een passie voor kunst en cultuur. Er zijn verschillende functies beschikbaar bij musea. Ga bij jezelf na bij wat voor museum je zou willen werken, in welke plaats en wat voor functie bij je past. Het Rijksmuseum is bijvoorbeeld op zoek naar een desk researcher die helpt met internationale fondsenwerving. De vacature vind je hier. Meer vacatures in musea kan je hier vinden.

Beleidsmedewerker Kunst en Cultuur 

Als beleidsmedewerker kunst en cultuur werk je bij een gemeente en geef je advies over het cultuurbeleid. Zo ken je bijvoorbeeld subsidies toe, formuleer je beleid en gaat samenwerkingen aan met cultuurpartijen. De gemeente Steenwijk heeft een vacature openstaan als beleidsmedewerker kunst en cultuur, deze vind je hier.

Uitgever

Een uitgeverij produceert en verkoopt producten zoals boeken, kranten en tijdschriften. Bij een uitgeverij werken onder andere uitgevers, productiebegeleiders en marketing medewerkers. Vacatures bij uitgeverijen kan je hier vinden. Ook op de site van WPG uitgevers vind je verschillende vacatures.

Projectmedewerker bij een cultureel fonds of stichting 

Culturele stichtingen en fondsen hebben projectmedewerkers nodig om alles in goede banen te laten leiden. Een voorbeeld is Fonds21 dat projecten en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur ondersteunt. Zo hebben ze medewerkers in dienst die de aanvragen voor financiële projectondersteuning afhandelen en begeleiden. Artifex is een cultureel organisatiebureau dat culturele programma’s ontwikkelt. Hier zijn de projectmedewerkers verantwoordelijk voor de culturele programma’s.

Docent

Als je een opleiding op het gebied van kunst en cultuur hebt gedaan, kan je je kennis overbrengen door les te geven. Zo is er vraag naar docenten handvaardigheid, beeldende kunst en theaterwetenschap. Als je een universitaire opleiding hebt gedaan kan je op de Universiteit kijken naar de mogelijkheden om in je specialisatie les te geven.

Werken bij een theater

Culturele vacatures vind je bij het theater. Een website met een handig overzicht van theater vacatures vind je hier. Er zijn veel verschillende functies die je bij een theater kan vervullen, denk aan marketing, productiemedewerker of technisch medewerker. Met ervaring en een opleiding als acteur kan je natuurlijk je geluk beproeven op de planken zelf.

Kunstenaar

Als kunstenaar zijn er verschillende manieren om je geld te verdienen. Zo kan je je kunst zelf verkopen aan een kunsthandelaar, exposeren in een galerie of in opdracht werken. Veel kunstenaars hebben er nog baantjes naast. Een manier om extra geld te verdienen als kunstenaar is om les te geven of workshops te organiseren. De organisatie ArtNight zoekt momenteel bijvoorbeeld kunstenaars die mensen begeleidt in het creëren van hun eigen kunstwerk. De vacature vind je hier.

Werken op festivals

Op festivals zelf zijn er genoeg manieren om geld te verdienen, zo kan je achter de bar staan, de kaartverkoop doen of helpen het podium op te bouwen. Daarnaast hebben festivals ook mensen nodig die het festival produceren, de line-up samenstellen en de marketing en communicatie verzorgen. Vacatures voor werken op een festival kan je hier vinden.

Tip: Op de website culturele-vacatures vind je vacatures van werkgevers uit de kunst- en cultuursector. Kijk ook eens bij het overzicht van uitzendbureaus en vacaturesites.

2018-11-07T21:19:13+00:00

Leave A Comment