Ben je op zoek naar culturele vacatures? Culturele vacatures zijn banen die betrekking hebben op de culturele sector, zoals musea, theaters, galeries, concertzalen en festivals. Deze vacatures omvatten een breed scala aan functies, van administratieve taken tot creatieve rollen en alles daartussenin. Nederland heeft een gevarieerd cultureel aanbod en verschillende mogelijkheden om in de kunst- en cultuursector werkzaam te zijn:

culturele vacatures

In 2017 werden er bijna 5,000 unieke culturele vacatures online geplaatst, het gaat om zowel betaalde als onbetaalde functies. Dit blijk uit onderzoek van Bureau Lahaut. Onbetaalde functies waren goed voor 44% van de culturele vacatures. De meeste culturele vacatures zijn in Noord-Holland te vinden, voornamelijk in Amsterdam.

Culturele vacatures kunnen betrekking hebben op tal van beroepen en werkzaamheden, variërend van makers tot ondersteunend personeel. Ongeveer de helft van de top-10 aan meest gevraagde beroepen in de culturele sector betreft functies in de marketing, communicatie en PR.

Een van de grote voordelen van culturele vacatures is dat ze vaak erg afwisselend zijn en dat je kans hebt om veel verschillende aspecten van een productie mee te maken. Echter, culturele vacatures kunnen ook een uitdaging zijn. Veel banen in de culturele sector zijn tijdelijk of op projectbasis, wat kan leiden tot onzekerheid over inkomsten. Er zijn ook vaak veel sollicitanten voor culturele vacatures, dus het is belangrijk om je op te laten vallen door je relevante ervaring, vaardigheden en passie voor de cultuursector aan te tonen

Hieronder vind je inspiratie voor werk in de culturele sector. Of dit nu instanties zijn waar je culturele vacatures kan vinden of beroepen in de kunst- en cultuur sector:

Werken bij een Museum

Werken in een museum is ideaal voor mensen met een passie voor kunst en cultuur. Er zijn verschillende functies beschikbaar bij musea. Ga bij jezelf na bij wat voor museum je zou willen werken, in welke plaats en wat voor functie bij je past. Het Rijksmuseum is bijvoorbeeld op zoek naar een desk researcher die helpt met internationale fondsenwerving. Vacatures in musea kan je hier vinden.

Een van de meest voorkomende culturele vacatures is die van conservator of curatoren in een museum of galarie. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor de selectie, onderhoud en presentatie van kunstwerken. Zij werken ook vaak samen met kunstenaars, ontwerpers en technici om tentoonstellingen te creëren en te ontwerpen.

Beleidsmedewerker Kunst en Cultuur 

Als beleidsmedewerker kunst en cultuur werk je bij een gemeente en geef je advies over het cultuurbeleid. Zo ken je bijvoorbeeld subsidies toe, formuleer je beleid en gaat samenwerkingen aan met cultuurpartijen. Vacatures voor beleidsmedewerker kan je hier vinden.

Uitgever

Een uitgeverij produceert en verkoopt producten zoals boeken, kranten en tijdschriften. Bij een uitgeverij werken onder andere uitgevers, productiebegeleiders en marketing medewerkers. Vacatures bij uitgeverijen kan je hier vinden. Ook op de site van WPG uitgevers vind je verschillende vacatures.

Projectmedewerker bij een cultureel fonds of stichting 

Culturele stichtingen en fondsen hebben projectmedewerkers nodig om alles in goede banen te laten leiden. Een voorbeeld is Fonds21 dat projecten en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur ondersteunt. Zo hebben ze medewerkers in dienst die de aanvragen voor financiële projectondersteuning afhandelen en begeleiden. Artifex is een cultureel organisatiebureau dat culturele programma’s ontwikkelt. Hier zijn de projectmedewerkers verantwoordelijk voor de culturele programma’s.

Docent

Als je een opleiding op het gebied van kunst en cultuur hebt gedaan, kan je je kennis overbrengen door les te geven. Zo is er vraag naar docenten handvaardigheid, beeldende kunst en theaterwetenschap. Als je een universitaire opleiding hebt gedaan kan je op de Universiteit kijken naar de mogelijkheden om in je specialisatie les te geven.

Werken bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) streeft naar een gevarieerd kunst- en cultuuraanbod, excellente wetenschap en het beste onderwijs voor ieder kind. In een land waar iedereen zich optimaal kan ontwikkelen en in alle vrijheid zichzelf kan zijn. Het Ministerie heeft verschillende culturele vacatures open staan. Het Ministerie biedt ook traineeships aan, het Rijkstraineeprogramma.

Werken bij een theater

Culturele vacatures vind je bij het theater. Een website met een handig overzicht van theater vacatures vind je hier. Er zijn veel verschillende functies die je bij een theater kan vervullen, denk aan marketing, productiemedewerker of technisch medewerker. Met ervaring en een opleiding als acteur kan je natuurlijk je geluk beproeven op de planken zelf.

Kunstenaar

Als kunstenaar zijn er verschillende manieren om je geld te verdienen. Zo kan je je kunst zelf verkopen aan een kunsthandelaar, exposeren in een galerie of in opdracht werken. Veel kunstenaars hebben er nog baantjes naast. Een manier om extra geld te verdienen als kunstenaar is om les te geven of workshops te organiseren.

Werken op festivals

Op festivals zelf zijn er genoeg manieren om geld te verdienen, zo kan je achter de bar staan, de kaartverkoop doen of helpen het podium op te bouwen. Daarnaast hebben festivals ook mensen nodig die het festival produceren, de line-up samenstellen en de marketing en communicatie verzorgen. Vacatures voor werken op een festival kan je hier vinden.

Werken in een Bibliotheek

Als je van boeken en cultuur houdt is misschien werk in de bibliotheek iets voor jou. Je kan bijvoorbeeld werken als bibliothecaris waarbij je verantwoordelijk bent voor het beheer van de bibliotheekcollectie. Ook kan je evenementen organiseren bij bibliotheken zoals lezingen, workshops en boekclubs.

Tip: Culturele vacaturebank

Er zijn verschillende websites die vacatures in de kunst- en cultuursector verzamelen:

Culturele Vacatures – Vacatures van werkgevers uit de kunst- en cultuursector

NRC – Het NRC heeft een jobboard met kunst vacatures en culturele vacatures