Theater vacatures – Zo kom je aan een baan in het theater

Ben jij gek op theater en kunst? Heb je al veel verschillende voorstellingen bekeken in je vrije tijd? En lijkt het je leuk om mee te helpen met deze voorstellingen en tegelijkertijd betaald te krijgen? Dan is een baan in het theater misschien wel wat voor jou! Je kan aan de slag in een gezellig, klein, lokaal theater. Of heb je grotere ambities? Dan kun je misschien wel terecht bij het DeLaMar Theater in Amsterdam of het Beatrix Theater in Utrecht.

Theater is ontzettend divers. Je kunt hierbij denken aan onder andere dans, cabaret en muziek. Mensen bezoeken een theater om lekker te kunnen ontspannen en voor een leuk avondje uit. Als medewerker van het theater help jij deze mensen om het maximale uit hun avond te halen. Lees hieronder welke verschillende theater vacatures je kunt vinden in het theater:

theater vacatures

Regisseur

Als regisseur heb jij de leiding over de voorstelling. Je begeleidt de acteurs en bepaalt hoe de voorstelling gespeeld moet worden. Ook ben jij verantwoordelijk voor onder andere de lichten, kostuum en het decor. Het is dus erg belangrijk bij de theater vacature dat je bezit over veel creativiteit. Daarnaast moet je niet bang zijn om leiding te kunnen geven aan een grote groep mensen.

Dansers, acteurs en zangers

Een van de meest vanzelfsprekende banen als je denkt aan theater vacatures. Zonder dansers, acteurs en zangers is er geen theatershow. Hou jij er van om in de schijnwerpers te staan? Dan is een baan als acteur of danser wat voor jou. Honderden mensen die elke avond naar het theater komen om jou en je collega’s te bekijken. Er zijn speciale opleidingen om als musicalster aan de slag te kunnen, wel met een strenge selectie.

Decorontwerper

Een andere zeer creatieve theater vacature is de baan als decorontwerper. Op basis van de voorstelling en de ideeën van de regisseur, bouw jij een passend decor. Je werkt nauw samen met de techniek. Jouw decor moet namelijk wel haalbaar zijn.

Tekstschrijver

Hou jij van creatief schrijven en ben je goed in het vertellen van theater? Dan is de baan als tekstschrijver wat voor jou. Samen met de regisseur bedenk je het complete verhaal. Je bepaalt wat de acteurs mogen zeggen op het toneel en hoe het verhaal zich gaat afspelen. De theater vacatures als tekstschrijver zijn erg afwisselend! Elke voorstelling is namelijk weer anders.

Onderwijscoördinator

Er is een grote kans dat jij tijdens jouw basisschool- of middelbare schooltijd een bezoek aan het theater hebt gebracht. Het is belangrijk dat jongeren in contact komen met kunst en cultuur. Een onderwijs coördinator regelt deze bezoeken en bepaalt wat de leerlingen gaan zien en leren. Onderwijscoördinator is de baan van alle theater vacatures waarbij je veel met kinderen bezig gaat zijn.

Marketing

Marketing is belangrijk bij bijna elk bedrijf. Dus het is ook een van de belangrijkste van de theater vacatures. Zonder bezoekers is er namelijk geen theater. Met jouw marketing kwaliteiten zorg jij ervoor dat het theater onder de aandacht komt van zo veel mogelijk mensen. Hierdoor zorg jij voor een hogere ticketverkoop en dus meer winst.

Horeca

De horeca is een van de gezelligste plekken om te werken! Bij deze theater vacatures kun je helpen om de avond van de bezoekers onvergetelijk te maken. Jij zorgt ervoor dat alles naar hun wens is op het gebied van eten en drinken. Je ontmoet veel mensen, het is dus een gezellige baan! Hoe druk het ook is, jij maakt altijd tijd voor jouw klanten.

Garderobe

Elk theater heeft een garderobe. Het is natuurlijk niet erg handig als de bezoekers met hun jas in het theater moeten gaan zitten. Als garderobe medewerker neem jij de jassen aan en hangt er een nummer aan. Aan het einde van de voorstelling kun jij snel werken en zorgen dat de bezoekers de juiste jas weer terug krijgen.

Beveiliger

Een bezoek aan het theater is niet leuk als je je niet veilig voelt. De baan als beveiliger is dus een van de belangrijkste theater vacatures. Je ben verantwoordelijk dat alles op rolletjes loopt qua veiligheid. Daarnaast ben je niet bang om in te grijpen als een gevaarlijke situatie zich voordoet.

Ticketscanner

Dit is een van de theater vacatures die leuk en veelzijdig is. En nog belangrijker, dit kan door iedereen worden gedaan. Je hebt geen bepaalde vooropleiding of ervaring nodig. Je scant de tickets van de bezoekers en zorgt dat ze naar de juiste plek worden gebracht.

Visagist

Visagie in het theater is een vak apart, aangezien de de toneelspelers onder felle lampen werken. Als visagist kan je speciaal opgeleid worden om make-up in het theater te doen. Ook is een goed portfolio nodig om als visagist in het theater aan de slag te gaan.

Choreograaf

Choreografen hebben een belangrijke rol in het theater. Ze bepalen hoe de acteurs op het podium bewegen en dansen. De meeste choreografen hebben zelf een achtergrond als danser of danseres.

Kostuumontwerper

Een kostuumontwerper ontwerpt de kostuums voor een theatervoorstelling. Ook zijn er mensen in het theater nodig die ervoor zorgen dat de kostuums in goede conditie blijven, de acteurs helpen met omkleden en de kostuums passend maken.

Theatertechnicus

Een theatertechnicus laat een voorstelling technisch goed verlopen. Deze persoon is betrokken bij de opbouw, afbouw en de voorstelling zelf. Als theatertechnicus heb je kennis van elektrotechniek, licht- en geluidsapparatuur en bouw en constructieleer.

Producent

De theaterproducent is diegene die een theatervoorstelling initieert en verantwoordelijk is voor het commerciële succes. Als theaterproducent zorg je voor de financiële middelen en de rechten voor de uitvoering.

Lees meer: