Als je net bent afgestudeerd is het niet altijd makkelijk om een baan of beroep te vinden dat bij je past. In een beroepskeuzetest worden je vaardigheden, interesses en je persoonlijkheid onderzocht. Een beroepentest kan je inzicht geven in je kwaliteiten. Uit de testen komen voorkeuren voor beroepsrichtingen en bepaalde beroepen. Je moet er daarna zelf mee aan de slag.

Met veel aanbod is het niet altijd makkelijk een goede beroepentest te vinden. Onderstaande beroepentesten zijn gratis en geven je direct de uitslag:

123test

beroepentest

Bij 123test kan je verschillende gratis tests maken op het gebied van persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Bij de beroepentest moet je aangeven in hoeverre verschillende activiteiten je aanspreken. Er is een kortere, gratis versie van de test. Deze vind je hier. In de uitslag van de mini beroepskeuzetest zie je welk typisch beroep en bijbehorende typische werkzaamheden het beste bij je passen. Ook is er een betaalde versie. Deze test geef een uitgebreide rapportage en wordt ook gebruikt door loopbaanadviseurs en psychologen. De test kost €12,50 en deze vind je hier.

16Personalities

beroepentest

De 16 personalities test is een uitgebreide persoonlijkheidstest die je gratis kan afnemen. De test is gebaseerd op de Myers-Briggs en de Big Five, twee wetenschappelijke persoonlijkheidsmodellen uit de psychologie. Onderdeel van de test is ook inzicht in je carrière en gewoontes op de werkvloer. Zo geeft het een overzicht van verschillende karaktereigenschappen en welke beroepen daarbij passen. De test vind je hier.

Jobpersonality

Beroepentest

Jobpersonality is een gratis beroepskeuzetest. De test bestaat uit 30 vragen en duurt 5 minuutjes om in te vullen. Je kiest telkens uit twee voorbeeldberoepen het beroep dat je het liefste zou doen. Na de test krijg je een score op zes persoonlijkheidskenmerken: realistisch, ondernemend, artistiek, conventioneel, sociaal en intellectueel. In de uitslag wordt uitgelegd waarom bepaalde beroepen bij je persoonlijkheid passen. Je hebt ook toegang tot de beroepenzoeker. Op basis van je resultaat kan je beroepen vinden op VMBO, MBO, HBO en WO niveau. Ook wordt met een score aangegeven hoe hoog de kans is dat het beroep in de toekomst wordt overgenomen door robots, het robotiseringspercentage.

Sokanu

beroepentest

Sokanu biedt een gratis carrière test. Je wordt getest op 140 eigenschappen en deze worden gebruikt om je te matchen aan de database van meer dan 800 beroepen. Er is gedetailleerde informatie beschikbaar over over de beroepen die uit de test komen. Het platform maakt gebruikt van machine learning. Naarmate je meer vragen beantwoord worden er betere carrière suggesties gemaakt. De test is ontwikkeld door psychologen.

NationaleBeroepengids 

beroepentest

NationaleBeroepengids biedt een overzicht en informatie over verschillende beroepen. Ook biedt de website gratis beroepskeuzetesten aan. Er is een beknopte, middellange en een uitgebreide versie. Alle beroepen die op de website staan, meer dan 2400, zijn gekoppeld aan de tests. Je krijgt dus gelijk een handig overzicht van beroepen, inclusief het opleidingsniveau dat je ervoor nodig hebt zoals MBO, HBO of WO. Ook staat er bij de beroepen het salaris dat je ermee kan verdienen. De testen kan je hier vinden.

YoungCapital 

beroepentest

YoungCapital biedt verschillende testen aan in de YoungCapital University. De uitslag van de beroepentest laat zien op welke dimensies van het RIASOC model jij hoog scoort. RIASOC staat voor realistisch, intellectueel, artistiek, sociaal, ondernemend en conventieel. Op basis van de dimensies waarop je scoort, worden verschillende beroepen voorgesteld. De testen kan je hier vinden. Je moet wel ingelogd zijn.

Tot slot

De meeste testen behandelen alleen een deelgebied van jouw persoonlijkheid. Daarnaast hoeft het niet te betekenen dat als jij ergens goed in bent, het ook een geschikt beroep voor jou is. Uit een test kan bijvoorbeeld komen dat je erg sterk ben in analytisch denken en werken met getallen. Een beroep als bankier of investment analyst zou hierbij kunnen passen. Als jij niet houdt van overwerken en een competitieve werkomgeving, zal dit ondanks de aanbeveling geen geschikt beroep voor je zijn.

Ga dus niet alleen af op de uitslag van een test, maar gebruik deze als hulpmiddel. Een beroepentest kan een mooi startpunt zijn om verder te onderzoeken welke beroepen bij je passen. Je kan meer over de beroepen lezen, met mensen praten die het beroep uitoefenen of proberen een dag mee te lopen. Wil je meer hierover lezen? Kijk dan bij het artikel: ‘Hoe vind je een baan die bij je past?