Droom je van een baan waarbij je veel kan reizen? Met de juiste vaardigheden kan je een baan vinden waarbij regelmatig reizen een onderdeel is van je takenpakket. Hier vind je de beste banen voor mensen die van reizen houden:

Inkoper

Als inkoper koop je producten, diensten of grondstoffen voor de organisatie waarvoor je werkt. Inkopers vind je in alle sectoren, van een kledingwinkel tot een ziekenhuis. Als inkoper bepaal je het inkoopbeleid, zoek je naar leveranciers en onderhandel je over prijzen. Afhankelijk van waar het bedrijf zijn producten vandaan haalt, reis je veel als inkoper. Ook bezoek je als inkoper verschillende beurzen om op de hoogte te blijven van de laatste trends in je vakgebied.

Hier kan je vacatures voor inkoper vinden

Sales manager / account manager

Als salesmanager of account manager ga je nieuwe relaties aan of bouw je bestaande relaties uit met het doel de omzet van het bedrijf waarvoor je werkt te verhogen. Als je bij een internationaal bedrijf werkt met klanten over de hele wereld is de kans groot dat je veel onderweg bent. Zo kan je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van klanten in een bepaalde regio, zoals Europa of Azië. Deze banen kan je ook vinden onder de titel ‘buitendienst medewerker’ of ‘commercieel medewerker’.

Hier vind je banen als internationaal sales manager

Engels docent

Een voordeel van het spreken van Engels, is dat er heel veel mensen op de wereld zijn die deze taal willen leren. Werkzaam zijn als Engels docent is dan ook een van de makkelijkste manieren om veel van de wereld te zien. Om als docent aan te slag te gaan wordt er vaak wel een specifiek certificaat gevraagd. Zo kan je Engelse les geven op scholen in de Filipijnen, Vietnam, India of Tanzania.

Hier kan je een gratis brochure aanvragen over werken in het buitenland als Engels docent

Event Coordinator

Een baan waarbij je grootschalige events en beurzen organiseert kan weleens de perfecte baan zijn voor iedereen die van reizen houdt. Je bent van begin tot eind verantwoordelijk voor het neerzetten van de productie. Je maakt afspraken met verschillende partijen en reist naar het event om alles te coördineren.

Hier vind je vacatures voor event coordinator

Reisadviseur

Het werken als zelfstandig reisadviseur of als reisadviseur bij een reisbureau kan veel voldoening geven als je van reizen houdt. Als reisadviseur adviseer je mensen over geschikte reizen met als doel deze te verkopen. Om reizigers goed advies te geven komen werkbezoeken naar populaire bestemmingen weleens voor. Een bonus is dat je zelf vaak met hoge kortingen kan reizen.

Hier vind je vacatures voor reisadviseur

Fotograaf

Je passie voor fotografie kan je weleens heel veel van de wereld doen zien. Fotoshoots voor bijvoorbeeld advertenties of reportages vinden vaak in het buitenland plaats, maar als je echt veel wilt reizen kan je het beste kiezen voor bruiloftsfotografie. Met een goede camera en een talent voor fotografie kan je betaald worden om een paar dagen op een tropische bestemming de mooiste dag van iemands leven vast te leggen. Veel fotografen werken zelfstandig, maar er zijn ook vacatures te vinden.

Hier vind je vacatures voor fotograaf

Skileraar

Of je nu voor een, of meerdere seizoenen de ski’s onder wilt binden, in het skiseizoen zijn er altijd veel banen beschikbaar. Er zijn ook speciale programma’s waarbij je een erkende opleiding tot skileraar of snowboardleraar volgt met baangarantie.

Hier vind je meer informatie over werken als skileraar

Consultant

Als consultant word je ingehuurd door verschillende bedrijven om advies te geven op een bepaald gebied, variërend van management, marketing tot IT. Je opdrachtgevers bevinden zich vaak overal in het land, of zelfs overal ter wereld. Hoelang je op een locatie blijft hangt af van het probleem van het bedrijf en hoeveel advies deze nodig heeft. Let wel op, het woord consultant is een breed begrip. Denk erover na op welk vakgebied jij advies zou willen geven. Als je wilt reizen als consultant kies dan voor een internationaal bedrijf met internationale opdrachtgevers.

Hier vind je vacatures voor consultant.

Werken op een cruiseschip

Als je op een cruiseschip werkt verdien je letterlijk je geld terwijl je de wereld over reist. Je krijgt ook gratis maaltijden en accommodatie. Er zijn mogelijkheden voor mensen met veel verschillende achtergronden. Ook kan je bijvoorbeeld als servicemonteur op een cruiseschip werken en zo veel onderweg zijn.

Hier en hier vind je vacatures voor werken op een cruiseschip

Vertaler

Als je vloeiend bent in op z’n minst twee talen dan kan een baan als vertaler je veel van de wereld laten zien. Vertalers zijn nodig bij vergaderingen, internationale conferenties en bij multinationals. Normaal gesproken zit je vast aan een locatie, maar je kan veel van de wereld zien als je met tijdelijke contracten werkt. Je hebt hiervoor een talendiploma nodig en specialistische kennis op het gebied dat je wilt vertalen. Daarnaast kan je als vertaler ook makkelijk freelancen. Zo kan je in het buitenland wonen, reizen en ondertussen vertaalopdrachten uitvoeren.

Hier kan je vacatures voor vertaler vinden

Archeoloog

Een archeoloog probeert aan de hand van materiële overblijfselen het verleden te reconstrueren. Deze materiële overblijfselen kunnen overal ter wereld zijn, vandaar dat je als archeoloog veel van de wereld ziet. Dit is de perfecte baan voor iedereen die van geschiedenis, cultuur en reizen houdt. Om archeoloog te worden heb je een WO Bachelor nodig.

Hier vind je een overzicht hoe je werk als archeoloog kan vinden

Stewardess

banen voor mensen die van reizen houden

Dit is wellicht de meest voor de hand liggende banen voor mensen die van reizen houden, maar ook een die makkelijk te verkrijgen is. Je hebt namelijk geen speciale vooropleiding nodig. Verwacht onregelmatige werktijden en hoewel deze baan niet altijd even makkelijk is, bezoek je honderden steden in je carrière. Een voordeel is dat je zelf met hoge kortingen kan vliegen. Dit geldt trouwens ook als je bij een luchtvaartmaatschappij in een andere functie werk.

Constructie manager

Als constructie manager manage je de ontwikkeling van nieuwe gebouwen. Jij bent verantwoordelijk dat deadlines worden gehaald, dat de werkmensen allemaal weten wat ze aan het doen zijn en dat binnen het budget wordt gebleven. Als constructie manager werk je soms aan meerdere projecten, wat betekent dat je veel reist om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Hier vind je banen als constructie manager

Journalist

Als journalist kan je ervoor kiezen om op locatie te werken, wellicht voor de buitenlandredactie voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Daarnaast is journalist ook een beroep wat je als freelancer in het buitenland kan uitvoeren, wat het een ideale baan maakt voor mensen die van reizen houden.

Hier vind je vacatures op het gebied van de journalistiek

Au Pair

Als je van kinderen houdt kan je in het buitenland werkzaam zijn als au pair. Als au pair leef je bij een gastgezin en krijg je kost en inwoning in ruil voor het passen op de kinderen. Daarbovenop krijg je nog een klein salaris. Een voordeel is dat je veel van de cultuur van een ander land meemaakt. Lees ook het verhaal van Nikki, die als tekstschrijver en au pair op Ibiza werkt.

Hier kan je een gratis brochure aanvragen over werken in het buitenland als au pair

Oceanograaf

banen voor mensen die van reizen houden

Als je niet zeeziek bent en meer wilt weten over het leven in de oceaan kan een carriere als oceanograaf geschikt voor je zijn. Als je werkzaam bent als oceanograaf ben je veel in laboratoria te vinden, maar ook op zeeschepen waarmee je soms wel voor maanden zeeën overvaart.

Vacatures als oceanograaf vind je bijvoorbeeld bij de Marine

Overheidspositie

Als je Internationale Betrekkingen of Politicologie hebt gestudeerd kan je kijken naar werk bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook met andere studierichtingen zijn er vaak mogelijkheden. Als medewerker is het vaak noodzakelijk dat je veel reist, of zelf voor je werk moet verhuizen.

Op de site van de overheid van je meer informatie

Reisbegeleider

Als tourguide leid je toeristen rond en laat je ze de mooiste plekjes van een stad zien. Populaire vakantiebestemmingen hebben altijd reisgidsen nodig. Om als reisgids aan de slag te gaan is het van belang dat je goed met mensen kan omgaan, het liefst meerdere talen spreekt en veel afweet van de cultuur en geschiedenis van de stad. Als reisbegeleider begeleid je reizen over de hele wereld, bijvoorbeeld voor een organisatie als Djoser.

Freelancer

Als freelancer zijn de mogelijkheden eindeloos. Als webdesigner kan je bijvoorbeeld makkelijk als freelancer werken en dit overal ter wereld uitvoeren. Maar denk ook aan beroepen als schrijver, filmmaker of yogadocent. Je kan heel veel freelancen en veel van de wereld zien als resultaat. In deze tijd zie je ook steeds vaker dat mensen voor zichzelf beginnen, freelancen, en de wereld rondreizen. Zo reist Agnès de wereld rond als digital nomad terwijl ze geld verdient met het schrijven van teksten.

Enkele platformen waar je diensten als freelancer aan kan bieden zijn Freelancer.nl en Freelancespecialisten.nl (Nederlandse markt) en Upwork en Freelancer.com (internationale markt). Er zijn ook organisaties die freelancers en ondernemers samenbrengen en samen de wereld over reizen, terwijl ze werken. Een voorbeeld hiervan is Remote Year.

Bonus – Zoek in de vacaturetekst

In vacatureteksten staat vaak gemeld of reizen een onderdeel van het werk is. Zo kunnen er termen staan als “internationaal reizen vereist” of “bereid te reizen voor werk”.  In plaats van naar een specifieke vacature te zoeken, kan je ook zoeken op deze woorden. In plaats van te zoeken naar een functie als journalist of consultant typ je in “internationaal reizen”. Nu verschijnen er verschillende vacatures waarbij reizen gegarandeerd een onderdeel is van je werk.

BonusWerken in het buitenland

Als het lastig is om te reizen met je werk, kan je natuurlijk ook zelf naar het buitenland gaan. Wat dacht je van Engelse les geven in Seoul? Of de bars van Londen leren kennen als barman/vrouw? Er zijn wereldwijd vele mogelijkheden in de toerisme industrie, maar ook als au pair of Engels docent. Vooral de boeken van The Lonely Planet kunnen handig zijn met het voorbereiden van zo’n reis: The Lonely Planet: the Big Trip, The Lonely Planet: Ultieme Reisplanner en The Lonely Planet: Ultieme Bestemmingen

Op Afgestudeerd en Dan? zijn de volgende guides verschenen over werken in het buitenland in de volgende landen:

Misschien vind je dit ook interessant?