Het idee om een maandje te werken en reizen in Australië werd uiteindelijk een vol jaar. Brenda en Leroy lieten Nederland achter zich voor een reis door Australië, Nieuw Zeeland en Thailand. Om de reis te bekostigen hadden ze verschillende baantjes on the road. Hoe is het om te werken en reizen in Australië? Ik spreek met Brenda:

werken en reizen in australie

Waarom zijn jullie gaan werken en reizen in Australië

Na mijn studie Toerisme moest ik geld verdienen en ben ik bij een tuincentrum gaan werken. Ik dacht ‘is dit het nou?‘. Mijn vriend had verschillende baantjes na zijn opleiding Beveiliging, maar hij wist ook niet goed wat hij echt wilde.

Ik wilde heel graag reizen. Daar heb ik altijd al een passie voor gehad. Tijdens mijn studie heb ik al aantal maanden stage mogen lopen in Spanje, Italië en Engeland. Toen het tuincentrum failliet ging, begon ik serieus na te denken om te werken en reizen in Australië.

Ik kwam met het idee om naar Australië te gaan, gelukkig wilde mijn vriend mee! Mijn eerste idee was om voor een maand te gaan, maar dat werd steeds langer haha. In Australië is het makkelijk om een werkvisum te regelen. Ook zijn de lonen hoog en kan je er goed verdienen.

Wat moet je allemaal voorbereiden voor zo’n lange reis? 

Je moet een visum aanvragen, je vliegticket boeken, inentingen zetten, je abonnementen in Nederland opzeggen, je reisverzekering regelen en een internationaal rijbewijs aanvragen. Nog aardig wat dus!

We hebben ook gespaard. Het is een vereiste voor je visum in Australië om minimaal AU $5000, omgerekend 3200 euro, op je rekening te hebben.  

De reis zelf hebben we verder niet echt voorbereid. We wisten alleen dat we met een busje wilden rondreizen.

werken en reizen in australie

Hebben jullie hulp gehad van een bemiddelingsorganisatie? 

Ja TravelActive heeft ons geholpen met het boeken van een vliegticket. We wilden een tussenstop in Singapore en verder reizen naar Australië, Nieuw Zeeland en Thailand. We konden ook onze data omboeken als we dat wilden. Het boeken van een vliegticket op deze manier kost natuurlijk extra geld, maar het is wel heel handig. Ze regelden ook onze eerste overnachting in Singapore en Australië en hielpen ons op weg met het openen van een bankrekening.

Waar zijn jullie allemaal geweest? 

We hebben heel Australië doorgereisd; van Sydney via Brisbane, Cairns, Darwin, Perth en Melbourne terug naar Sydney. In Brisbane, Perth en Melbourne hebben we gewerkt.

We zijn 10 maanden in Australië geweest en daarna nog een maand in Nieuw-Zeeland en een maand in Thailand.

Wat voor baantjes hebben jullie gehad?  

Het is lastig om voor een langere periode werk te vinden, dus we hebben heel veel verschillende baantjes gehad. We hebben getuinierd, waterbakken schoongemaakt, op een kermis gewerkt, ijsjes en hotdogs verkocht in een foodtruck en zelfs bij het circus geholpen!

Als je in Australië 88 dagen lang werkt op een boerderij, in de landbouw of fruit plukt kwalificeer je je voor een second year visa. Met dit visa kan je nog een jaar in Australië blijven om te werken of later terugkomen. Onze eerste baantjes waren daarom in de landbouw en op boerderijen.

De meeste baantjes vonden we via de website Gumtree en via via.

We namen de quote ‘run away and join the circus’ wel heel letterlijk door bij het circus te werken

Wat is het meest bijzondere baantje dat jullie hebben gehad?  

Het was zeker heel bijzonder om bij een circus te werken. De quote ‘run away and join the circus‘ was nu wel heel letterlijk van toepassing! We hielpen met de opbouw en mochten ook de shows bezoeken.

Het werken op een foodtruck was ook heel leuk. We gingen naar verschillende festivals, waardoor je dus stond te werken met leuke muziek op de achtergrond en een gezellige sfeer.

Konden jullie een beetje rondkomen van de baantjes?

Het leven in Australië is best wel wat duurder dan in Nederland, maar daar staat een beter salaris tegenover. We konden goed rondkomen. Onze kosten hielden we laag door in een busje te leven en zo goedkoop rond te reizen. Per week waren we met z’n tweeën ongeveer AU $200, omgerekend 125 euro, kwijt aan vaste lasten zoals boodschappen, benzine en ons telefoonabonnement.

Veel dingen die we in Australië deden kosten ook helemaal geen geld, zoals hiken en snorkelen.

Wat is het mooiste moment dat jullie hebben meegemaakt? 

De locals zijn zo lief en open. We raakten aan de praat met de mensen waarbij we aan het tuinieren waren. Vervolgens werden we uitgenodigd voor een barbecue en konden we blijven slapen. Ze hebben ons ook hun favoriete plek in Australië laten zien, Rainbow Beach.

werken en reizen in australie

Wat weten mensen niet over werken en reizen door Australië? 

Mensen denken dat volop genieten is, maar dat is niet het enige. Je leert heel veel. Je moet heel zelfstandig zijn. Voor jezelf zorgen met je familie aan de andere kant van de wereld. Je leert veel over jezelf en wat je wel en niet kan. Ook ben ik geduldiger geworden.

Het is niet te omschrijven wat je allemaal leert over je zelf

Heb je advies voor anderen die willen werken en reizen in Australië?  Is er ook advies dat anderen kunnen negeren?  

Mensen zijn vaak bang om hun baan op te zeggen. Er zijn echter zoveel banen beschikbaar en zoveel manieren hoe je geld kan verdienen, ook als je reist. Mijn advies is om gewoon te gaan. Ik vind het een ervaring die iedereen eens zou moeten doen.

Tot slot, staat het volgende avontuur al gepland? 

Jazeker. Het is zo leuk om met een busje een land te ontdekken. We willen eerst een jaar in Nederland geld verdienen om vervolgens te gaan reizen en werken in Canada en Amerika. Met de bus natuurlijk!

Lees meer:

Sophie werkt als au pair in Australië
Werken in Australië