Afgestudeerd en werkloos? Je bent niet de enige die na jaren in de collegebanken werkloos is. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om aan een baan te komen:

graduated and unemployed

1. Begin in de zomervakantie 

Het is verleidelijk om je in de zomervakantie niet druk te maken over het vinden van werk. Maar door het uitstellen van je baanzoektocht, ga je verder achterlopen op je medestudenten. Plan 1 tot 2 uur per dag, 6 dagen per week om je bezig te houden met sollicitaties. Op deze manier heb je ook nog tijd om van je zomervakantie te genieten.

2. Zorg voor een recente versie van je CV

Zorg dat je CV up to date is. Update je CV en motivatiebrief, zodat je laatste en meest belangrijke informatie voor de werkgever duidelijk is. Laat mensen in je omgeving of van de universiteit feedback geven op je CV. Het schrijven van een motivatiebrief en het opstellen van je CV kan een tijdrovend bezigheid zijn, maar ook zeer bepalend voor het verkrijgen van sollicitatiegesprekken.

3. Netwerken werkt

De meeste afgestudeerden vinden werk door netwerken. Vraag aan het centrum voor loopbaan of aan de alumni vereniging van je universiteit voor een lijst van contacten in de gebieden en sectoren waarin jij wilt werken. Vraag ook of er events plaatsvinden waar je kan praten met alumni.

4. Neem interviews af

 

graduated and unemployed

Benader zoveel mogelijk mensen voor een informeel interview. Vraag naar hun beroep, krijg feedback op je CV en vraag of zij nog mogelijkheden voor werk weten. Aan collega’s en andere afgestudeerden kan je referenties vragen. Bedank elk persoon die je hebt geïnterviewd en houd hun op de hoogte van je zoektocht naar een baan.

5. Zoek je favoriete docent op

Voordat je afstudeert is het nuttig met docenten van de universiteit een gesprek aan te gaan. Deel je gezamenlijke interesses en velden waarin je werkzaam zou willen zijn. Je kan vragen of ze je willen voorstellen aan alumni-studenten of andere contacten die werkzaam zijn in jouw beroepenveld. Vraag of ze een email naar deze personen willen sturen met de vraag of ze contact met jou willen opnemen. Ook kan je zelf contact opzoeken met deze personen en noemen dat de professor heeft aangeraden contact op te nemen.

6. Gebruik Facebook

Ga na wie van je Facebook vrienden al is afgestudeerd. Zoek contact op met afgestudeerden die al een baan hebben en vraag naar advies.

7. Zet je familie in

Vraag aan je ouders of ze een email lijst voor je willen opstellen bestaande uit familie-relaties. Stel een email op waarin je verteld over de ontwikkelingen in je leven als reizen, je studie, vakantieplannen etc. Laat daarna weten dat je graag voorgesteld wilt worden aan mensen in hun netwerk in jouw interesseveld voor een informeel gesprek. Je weet niet wie zij weer kennen van studie, werk, uit de buurt etc. tenzij je het vraagt. Voeg ook een recente foto van jezelf toe.

8. Meeloopdag

Als je goed contact hebt met de mensen waarmee je in contact bent gekomen, kan je vragen of je een dagje kan meelopen. Op deze manier krijg je een goed beeld van hun werk en het geeft je tevens de mogelijkheid collega’s te ontmoeten.

9. Update je LinkedIn profiel

Word lid van LinkedIn groepen op het gebied van je werkveld. Er zijn ook groepen die zich specifiek richten op starters. Je kan leden van de groep vragen stellen over hun werk. Voor meer informatie over het vinden van werk online, kan je hier kijken.

10. Zoek een part-time baan

Als je geld nodig hebt, kan je kijken of je part-time ergens kan werken. Op deze manier heb je genoeg tijd om daarnaast een baan te vinden en sollicitaties te voeren. Daarnaast kan part-time werk je ook interessante contacten opleveren.

11. Neem een werkervaringsplaats 

Als je afgestudeerd en werkloos bent, kan je overwegen een werkervaringsplaats te nemen. Dit is vooral geschikt als je nog niet genoeg relevante werkervaring hebt. Je kan een werkervaringsplaats ook combineren met betaald part-time werk

12. Kijk bij uitzendbureaus en vacaturesites

Kijk bij uitzendbureau en vacaturesites voor startersvacatures, zoals bij Joblift. Stel jezelf doelen wat betreft het aantal sollicitaties dat je per week wilt doen. Je kan ook solliciteren op banen die je op het eerste gezicht niks lijken, je kan altijd de functie nog afwijzen.

Afgestudeerd en werkloos? Misschien vind je deze artikelen ook interessant: