Traineeships

traineeships

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een werk- en opleidingsprogramma binnen een bedrijf. Als trainee bekleed je een volwaardige functie. Daarnaast biedt de organisatie een opleidingstraject aan die jouw kennis en vaardigheden vergroten. De lengte van een traineeship verschilt per bedrijf, dit kan variëren van 3 maanden tot 3 jaar.

Er zijn veel verschillende traineeships, wat de traineeships gemeen hebben is dat ze startend talent klaarstomen voor een hogere functie binnen het bedrijf. Daarnaast is elk traineeship een combinatie van werken en leren. Bekende soorten traineeships zijn:

Management Traineeship 

In een management traineeship word je opgeleid tot manager. Je zal in het traineeship ervaring opdoen met leidinggeven en het managen van anderen. Je kan met verschillende studierichtingen solliciteren op een management traineeship. Vaak is het hebben van leidinggevende ervaring belangrijker.

IT Traineeship 

IT wordt steeds belangrijker binnen een organisatie. Er is veel vraag naar IT-ers en er zijn dan ook veel traineeships op dit gebied. Een achtergrond in Informatica of Technische Bedrijfskunde zal je zeker helpen tijdens de selectie, maar dit is niet altijd nodig. Als je via een organisatie als Calco of Brunel een IT traineeship volgt, maakt je studieachtergrond niet uit. Je wordt intern opgeleid als IT-er en vervolgens bij een opdrachtgever geplaatst.

Finance Traineeship

Als trainee finance houd je je bezig met de financiële processen bij een bedrijf. Je analyseert cijfers en werkt met begrotingen en rekenmodellen. Je rapporteert en geeft advies over financiën. Een afgeronde studie in Economie, Bedrijfskunde, Bestuurskunde, Accounting of Business Administration is vaak een vereiste.

In heel veel richtingen zijn traineeships te vinden. Denk aan een sales traineeship, HR traineeship of een supply chain traineeship. Ook zijn er traineeships die zich richten op ondernemen en het starten van je eigen bedrijf.

Als trainee werk je in een korte tijd mee aan meerdere projecten of op meerdere afdelingen van een bedrijf. Bovendien krijg je verschillende trainingen door deskundigen van binnen en buiten het bedrijf. Deze trainingen zijn gericht op vakinhoudelijke kennis, maar zijn ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast krijg je vaak een mentor of coach aangewezen die jouw voortgang in de gaten houdt.

Het doel van een traineeship is om jou op te leiden tot een topmanager of -specialist die na het volgen van het traineeship een vaste functie binnen de organisatie bekleedt.

Traineeship in het buitenland

Het volgen van een traineeship kan ook een mooie mogelijkheid zijn om te werken in het buitenland. Bij sommige traineeships is een periode in het buitenland namelijk een onderdeel van het programma. Je doet met een internationaal traineeship bovendien internationale werkervaring op en leert misschien nog wel een extra taal.

Als je een traineeship volgt bij Buitenlandse Zaken, breng je 2 jaar door op een buitenlandse ambassade, permanente vertegenwoordiging of consulaat. Het totale traineeship duurt 4 jaar. Ook Achmea en ING bieden traineeships aan die gedeeltelijk in het buitenland plaatsvinden. Als het voor jou een must is om naar het buitenland te gaan, kan je hier je traineeship op selecteren.

Wat is het salaris van een traineeship?

Het salaris van een traineeship ligt tussen de  €1800 en €3500 per maand. Het salaris hangt samen met je opleiding, het soort traineeship en waar je het traineeship volgt. Als je een WO traineeship volgt ligt je salaris bijvoorbeeld een paar honderd euro hoger per maand dan dat van een HBO traineeship. Ondanks dat een traineeship een opleidingstraject is, krijg je de verantwoordelijkheden en het salaris dat vergelijkbaar is met een startersfunctie.

Hieronder vind je de salarissen van een aantal organisaties die traineeships aanbieden:

Salaris Traineeship KLM 

Het salaris bij een KLM traineeship is € 2961 bruto per maand. KLM heeft een Management Traineeship Business & IT, Corporate Management Traineeship, Finance Traineeship en een Technical Traineeship.

Salaris Traineeship Shell 

Shell geeft zelf niet de salarissen aan, maar op Glassdoor worden maandsalarissen van meer dan € 3700 gerapporteerd. Shell heeft verschillende Graduate Programma’s die ze aanbieden, onderverdeeld in de disciplines Technical, Corporate en Commercial.

Salaris Traineeship Overheid 

De overheid werkt met een Rijkstraineeprogramma, waar je op drie verschillende plekken werkt. Als rijkstrainee start je in schaal 10. Deze schaal begint bij € 2631 per maand.

Salaris Traineeship NS 

Het salaris voor alle traineeships van de NS is € 3.104,28 per maand. NS biedt een IT Traineeship, Operationeel Management Traineeship en een Techniek Traineeship aan.

Salaris Traineeship Ahold 

Het salaris voor alle trainees van Ahold is € 40,000 per jaar, oftewel ruim € 3.300 euro per maand. Als trainee bij Ahold kan je werkzaam zijn op het gebied van Finance, HR, IT, Marketing, Merchandising & Sourcing, Real Estate & Construction en Supply Chain.

Naast een vast salaris bieden traineeships vaak ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo heb je bij Ahold maar liefst 45 vakantiedagen en bij KLM een hoge korting op vliegtickets. Bij NS heb je als trainee het voordeel dat je altijd in de 2de klas gratis mag reizen.

Naast de arbeidsvoorwaarden zijn opleidingen, cursussen en begeleiding ook een onderdeel van een traineeship.

Als trainee start je vaak in een groep met andere trainees, het is daarom lastig van het salarisvoorstel af te wijken. Je kan het natuurlijk wel altijd proberen. Tijdens het traineeship kan je salaris een beetje omhoog gaan, maar de echte onderhandelingen beginnen vaak pas na je traineeship als je een baan krijgt aangeboden.

Hoe vind je een traineeship?

De meeste grote bedrijven bieden traineeships aan. Deze vind je op de website van die bedrijven, maar ook op speciale traineeship sites:

YoungCapital traineeships
Traineeships Overzicht
Traineeship Plaza
Magnet.me traineeships

Traineeships zijn erg geliefd onder afstudeerders en vaak zijn er meer kandidaten dan plekken. Een manier om binnen te komen is via een business course. Een business course is een recruitment activiteit van grote bedrijven. In een groep van zo’n 15 tot 20 deelnemers werk je meerdere dagen intensief aan een business case. Daarnaast maak je kennis met de medewerkers en directie. Aan de ene kant kan jij zo het bedrijf beter leren kennen, maar voor werkgevers is het ook een ideale manier om te zien wie er bij het bedrijf past. Voor sommige traineeships is een business course zelfs de enige manier om binnen te komen, dus ook hier geldt een strenge selectie.

Als je jezelf nog aan het oriënteren bent op traineeships kan je je ook opgeven voor inhousedagen. Zo maak je kennis met de organisatie en kom je in contact met de recruiters van het bedrijf. Ook hiervoor geldt een selectieprocedure.

Ben jij geschikt als trainee?

Je moet echter wel aan een aantal eisen voldoen wil je in aanmerking komen voor een traineeship. Bedrijven zijn op zoek naar talentvolle, ambitieuze en zelfbewuste afgestudeerden. Het is een voordeel als je naast je studie buitenlandervaring hebt opgedaan of in een studentenvereniging hebt gezeten. De persoonskenmerken die van een trainee worden verwacht zijn onder andere: organisatorisch, leidinggevend, flexibel, coöperatief, proactief en geen 9 tot 5 mentaliteit. Een gemiddelde selectie bestaat uit zo’n zes ronden. Assessments zijn vaak een onderdeel van de selectie. Een assessment kan je gelukkig goed voorbereiden. Zo zijn er websites zoals 123test die verschillende testen aanbieden om te oefenen.

Ga ook goed bij jezelf na of een traineeship bij je past. Je maakt namelijk een keuze voor de lange termijn. Daarnaast stellen sommige bedrijven een studiekostenregeling op. Deze kosten moet je geheel of gedeeltelijk terugbetalen als je vroegtijdig stopt.