Wat is een startersfunctie?

Een startersfunctie is een functie aan het begin van je carrière. Vaak wordt er weinig of geen werkervaring gevraagd, maar wel de juiste opleiding. Een startersfunctie is vaak een logische stap na het afstuderen. In plaats van startersfunctie worden ook wel de termen ‘junior’, ‘beginnend’, ‘assistent’, ‘aankomend’ of ’trainee’ gebruikt. Als starter kan je doorgroeien naar een ‘medior’ of ‘senior’ functie.

Welke startersfunctie past bij mij? 

Er zijn talloze startersfuncties beschikbaar. De vraag die je aan jezelf moet stellen is wat voor startersfunctie bij jou past en aansluit bij jouw ambities. Hoe wil jij je carrière beginnen? Deze keuze is ook belangrijk voor het verloop van de rest van je carrière. Als je bij een groot bedrijf je carrière begint, zijn er vaak veel doorgroeimogelijkheden. Als je besluit bij een klein bedrijf te beginnen heb je vaak minder doorgroeimogelijkheden, maar wel meer verantwoordelijkheden. Ook heb je bij een klein bedrijf vaak meer ruimte en vrijheid om je op verschillende gebieden te ontwikkelen, waar bij een groot bedrijf de functieprofielen wat meer vast staan. Daarnaast zijn er ook minder voor de hand liggende startersfuncties, die wel ideaal zijn om op jongen leeftijd te ontdekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelf ondernemen of werken bij een startup.

Hoe vind ik een startersfunctie?

Er zijn veel startersfuncties op het internet te vinden en bij uitzendbureaus. Vaak zijn er ook websites met vacatures gespecialiseerd op het vakgebied waarin jij werkzaam wilt zijn. Bedenk je wel dat veel vacatures vaak niet online geplaatst worden, maar via via worden gevuld. Maak dus gebruik van je netwerk, iedereen kent weer andere mensen die je wellicht verder kunnen helpen. Andere manieren om aan een leuke startersfunctie te komen is het gebruik maken van social media of het sturen van open sollicitaties naar bedrijven waar je graag werkzaam wilt zijn. Een uitgebreid artikel over het vinden van werk kan je hier vinden.

Traineeship

Een traineeship is een echte startersfunctie met als doel jou op te leiden tot een manager of specialist binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. In een traineeship bekleed je een volwaardige functie, maar daarnaast volg je een opleidingsprogramma. Als trainee zie je vaak verschillende afdelingen van een bedrijf en voer je verschillende opdrachten uit. De inhoud en de lengte van een traineeship kan erg verschillen per bedrijf. Ga dus goed na welk traineeship bij je past.

Werken bij een startup 

De tijd na je studie kan weleens de meest ideale periode zijn om voor een startup te werken. Bij een startup heb je vaak een uitgebreid takenpakket. Zo kan je erachter komen waar nu echt jouw interesse en skills liggen. Je leert snel door de ‘hands-on’ mentaliteit die bij een startup heerst. Daarnaast heb je de mogelijkheid om nauw samen te werken met bijvoorbeeld de oprichters door de platte structuur van een startup. Natuurlijk moet je ook hier nagaan of het werken bij een startup bij je past. Zo heb je bij een startup vaak minder structuur en slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden dan bij een corporate. Een overzicht van startup vacatures vind je hier.

Ondernemen

Waarom beginnen met een ‘junior’ titel als je ook gelijk de ‘CEO’ kan zijn? Als ondernemen iets voor jou is, is de tijd na je studie een goede tijd om te onderzoeken of je hier je geld mee kan verdienen. Er bestaan ook verschillende coachingstrajecten gericht op het ontwikkelen van je ondernemerskwaliteiten. Omdat hier geen specifieke werkervaring of vooropleiding wordt vereist, kan dit ook een ideale startersfunctie zijn. Startersfuncties voor ondernemers in spe kan je hier vinden.