...
Traineeships2018-12-09T17:38:11+00:00

Traineeships

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een werk- en opleidingsprogramma binnen een bedrijf. Als trainee bekleed je een volwaardige functie. Daarnaast biedt de organisatie een opleidingstraject aan die jouw kennis en vaardigheden vergroten. De lengte van een traineeship verschilt per bedrijf, dit kan variëren van 3 maanden tot 2 jaar.

Er zijn vele verschillende traineeships, wat de traineeships gemeen hebben is dat ze startend talent klaarstomen voor een hogere functie binnen het bedrijf. Daarnaast is elk traineeship een combinatie van werken en leren. Voorbeelden van traineeships zijn het management traineeship en het IT traineeship.

Ondanks dat het een opleidingstraject is, krijg je de verantwoordelijkheden en het salaris die bij een startersfunctie horen. Als trainee werk je in een korte tijd mee aan meerdere projecten of op meerdere afdelingen van een bedrijf. Bovendien krijg je verschillende trainingen door deskundigen van binnen en buiten het bedrijf. Deze trainingen zijn gericht op vakinhoudelijke kennis, maar zijn ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast krijg je vaak een mentor of coach aangewezen die jouw voortgang in de gaten houdt. Het doel van een traineeship is om jou op te leiden tot een topmanager of -specialist die na het volgen van het traineeship een vaste functie binnen de organisatie bekleedt.

traineeships

Ben jij geschikt als trainee?

Je moet echter wel aan een aantal eisen voldoen wil je in aanmerking komen voor een traineeship. Bedrijven zijn op zoek naar talentvolle, ambitieuze en zelfbewuste afgestudeerden. Het is een voordeel als je naast je studie buitenlandervaring hebt opgedaan of in een studentenvereniging hebt gezeten. De persoonskenmerken die van een trainee worden verwacht zijn onder andere: organisatorisch, leidinggevend, flexibel, coöperatief, proactief en geen 9 tot 5 mentaliteit. Een gemiddelde selectie bestaat uit zo’n zes ronden. Assessments zijn vaak een onderdeel van de selectie.

Ga ook goed bij jezelf na of een traineeship bij je past. Je maakt namelijk een keuze voor de lange termijn. Daarnaast stellen sommige bedrijven een studiekostenregeling op. Deze kosten moet je geheel of gedeeltelijk terugbetalen als je vroegtijdig stopt.

Het vinden van een traineeship

De meeste grote bedrijven bieden traineeships aan. Deze vind je op de website van die bedrijven, maar ook op speciale traineeship sites:

YoungCapital traineeships
Alletraineeships
Traineeships Overzicht
Traineeship Plaza
De Beste Traineeships

Traineeships zijn erg geliefd onder afstudeerders en vaak zijn er meer kandidaten dan plekken. Een manier om binnen te komen is via een business course. Een business course is een recruitment activiteit van grote bedrijven. In een groep van zo’n 15 tot 20 deelnemers werk je meerdere dagen intensief aan een business case. Daarnaast maak je kennis met de medewerkers en directie. Aan de ene kant kan jij zo het bedrijf beter leren kennen, maar voor werkgevers is het ook een ideale manier om te zien wie er bij het bedrijf past. Voor sommige traineeships is een business course zelfs de enige manier om binnen te komen, dus ook hier geldt een strenge selectie.

Als je jezelf nog aan het oriënteren bent op traineeships kan je je ook opgeven voor inhousedagen. Zo maak je kennis met de organisatie en kom je in contact met de recruiters van het bedrijf. Ook hiervoor geldt een selectieprocedure.