Wat zijn de banen van de toekomst? De meeste banen die over 10 jaar bestaan, zijn nu nog niet uitgevonden. De arbeidsmarkt is altijd in beweging en ons werk zal in de toekomst veranderen, mede door de komst van robotisering. De banen waar je waarschijnlijk in de toekomst je geld mee kan verdienen hebben gemeen dat ze te maken hebben met data, technologie, creativiteit en zorg voor mensen. Lees hier meer over de banen van de toekomst:

Blockchain specialist

De technologie van blockchain maakt het mogelijk om de manier waarop we data opslaan en met elkaar uitwisselen in elke industrie te veranderen. Data kunnen veiliger en toegankelijker gemaakt worden. De virtuele munt bitcoin maakt bijvoorbeeld gebruik van deze toepassing. Veel banken en bedrijven experimenteren met de blockchain technologie. Volgens Joblift werden er in 2016 178 blockchain vacatures uitgeschreven, dat was 4x zoveel als in 2015. Deloitte, ABN Amro en PwC hebben blockchain vacatures uitstaan. Voor actuele vacatures kan je hier kijken.

Kok

Waar er veel nieuwe beroepen in de toekomst zullen bijkomen, zijn er ook klassieke beroepen waar steeds meer vraag naar komt. Er komen meer en meer restaurants en mensen vinden het leuk om uit eten te gaan. De vraag naar keukenpersoneel neemt dan ook toe. De kans op automatisering van dit beroep is laag, aangezien koks creatieve intelligentie en handmatige, complexe kwaliteiten combineren. Hier kan je vacatures voor kok vinden.

ideale baan

Datascientist

Bedrijven maken steeds meer gebruik van data om beslissingen te nemen en een betere gebruikerservaring aan te bieden voor klanten. Naarmate de mogelijkheden voor het verzamelen, opslaan en analyseren van data toeneemt, neemt ook de vraag naar datascientists toe. Als datascientist structureer en analyseer je grote hoeveelheden data om daarin bepaalde inzichten en patronen te ontdekken. Tussen 2013 en 2015 nam het aantal data scientist vacatures met meer dan 200% toe, volgens onderzoek van Indeed. Hier vind je vacatures voor datascientist.

Gig Economy 

Hoewel dit meer een manier van werken is, is de verwachting dat in de toekomst steeds meer mensen hun geld verdienen met losse klusjes. Een voorbeeld van de gig economy is taxiplatform Uber, waarbij bestuurders in staat zijn flexibel werk aan te nemen in hun eigen tijd. Banenplatform Indeed merkte al een stijging in het aantal zoekopdrachten naar flexibel en parttime werk. Naarmate de gig economy steeds meer gereguleerd en geaccepteerd wordt, zal het steeds makkelijker worden voor mensen om eraan deel te nemen.

Digitale marketeer 

Een digitale marketeer speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen een product en de klant. Het is een creatief beroep, waar nieuwe ideeën en innovatie belangrijk is. Daarom is het niet waarschijnlijk dat dit beroep volledig geautomatiseerd zal worden. Als je je als digital marketeer verstand hebt van nieuwe media, ben je ook erg gewild in de arbeidsmarkt. Alleen al van Instagram is de verwachting dat over vier jaar 26,9 miljoen mensen het platform gebruiken. Bedrijven zijn op zoek naar experts in het inzetten van nieuwe media kanalen voor marketing. Hier vind je vacatures voor digitale marketeer.

Verpleegkundige

De verwachting is dat de hele zorgsector zal groeien. Er komt dus meer vraag naar verpleegkundigen, maar ook medische praktijkassistenten en fysiotherapeuten zullen bij banen van de toekomst horen. Dit komt doordat de bevolking steeds ouder wordt. De kans is klein dat dit werk door computers overgenomen wordt, werken in de zorg vergt immers inlevingsvermogen en flexibiliteit. Hier vind je vacatures voor verpleegkundige.

3D model ontwerper

Door middel van de techniek van 3D printing kan je verschillende driedimensionale objecten printen. Denk hierbij aan huizen, bruggen, maar ook auto’s en treinen. Alles wat fysiek en tastbaar is kan realiseerbaar worden met deze techniek. Door innovaties en het goedkoper worden van 3D printers zal deze markt snel groeien. Momenteel zijn er al studies op het gebied van 3D printing, om bijvoorbeeld aan de slag te kunnen als 3D model ontwerper. Hier vind je vacatures voor 3D model ontwerper.

Drone-piloot 

De drones technologie is een van de snelst groeiende technologien van deze tijd. Drones kunnen ingezet worden voor uiteenlopende doeleinden. Zo kan het gebruikt worden voor het maken van commercials en films, maar ook voor het laten bezorgen van je pizza’s. Een drone-piloot is iemand die een drone bestuurd. Dit gebeurt in tegenstelling tot vliegtuigen of helikopters, vanaf de grond. Er zijn bepaalde drone-scholen die je opleiden tot drone-piloot.

Adviseur duurzame energie

In 2016 werden er maar liefst 8.760 vacatures uitgeschreven op banen zoekmachine Joblift gerelateerd aan groene energie, klimaatbescherming en het vergroenen van de economie. Vooral in de energiesector is een groeiende vraag naar werknemers met kennis van verduurzaming. Een voorbeeld van een ‘groene baan’ is adviseur duurzame energie. Je adviseert bijvoorbeeld gemeenten en woningcorporaties bij het verduurzamen van hun vastgoed. Door steeds hogere ambities op het gebied van duurzaamheid, zal de vraag naar dit beroep waarschijnlijk alleen maar meer worden. Hier vind je vacatures op het gebied van duurzame energie.

Robot programmeur

Robots worden sneller, goedkoper en betrouwbaarder. De inzet van robots in verschillende industrietakken neemt dan ook snel toe. Ze nemen banen van mensen over, maar daar komen ook banen voor in de plaats. Een van de banen van de toekomst is het beroep van robot monteur of de robot programmeur. Als robot programmeur stel je de robots in. Je bepaalt bijvoorbeeld hoe een robot een product moet verpakken en verplaatsen. Je programmeert de functies en de werkzaamheden. Hier vind je vacatures voor robot programmeur.

Virtual reality ontwerper 

Misschien wel het bekendste voorbeeld van een toepassing van virtual reality is Pokémon Go. Maar de mogelijkheden van virtual reality zijn eindeloos. De technologie is bruikbaar in de gezondheidszorg, technologie en het onderwijs. Virtual reality creeert een fantasie omgeving door een laagje toevoegingen op de realiteit te leggen. Verschillende universiteiten bieden al speciale studierichtingen in virtual reality aan. Virtual reality ontwerper zal dus waarschijnlijk een van de veelgevraagde banen van de toekomst zijn. Hier vind je vacatures voor virtual reality ontwerper.

Cybersecurity expert

Het internet brengt veel voordelen met zich mee. Ons leven speelt zich steeds meer online af, maar dat brengt ook gevaren met zich mee. We worden kwetsbaarder voor cybercriminaliteit, denk aan hackers die op zoek zijn naar privacy gegevens en bedrijfsgevoelige informatie. Momenteel is er een groot verschil tussen vraag en aanbod van cybersecurity experts. De verwachting is dat de vraag naar cybersecurity experts alleen maar zal toenemen. Hier vind je vacatures op het gebied van cybersecurity.

Recruiter

Voor een bedrijf is het belangrijk om de juiste mensen aan te nemen. Naarmate het steeds complexer wordt om het juiste personeel aan te trekken, zal recruitment een belangrijker focusgebied binnen een organisatie worden. In deze tijd is er veel concurrentie van bedrijven onderling om bijvoorbeeld de beste programmeurs en data scientists aan te nemen. Een recruiter of talent acquisition specialist zorgt voor een constante toestroom van gekwalificeerd personeel. Doordat recruiters veel menselijk contact hebben, is het niet waarschijnlijk dat het volledig geautomatiseerd wordt. Het hoort dus bij de banen van de toekomst. Hier vind je vacatures al recruiter.


Tip: eCursus vind je ideale baanafstudeercadeau

Frank de Moei is professioneel loopbaancoach en heeft al duizenden mensen geholpen aan een ideale baan. De e-cursus “Vind Je Ideale Baan” helpt je met het bepalen van je passies en talenten en deze te vertalen naar jouw droombaan of eigen bedrijf.

 


 

Misschien vind je dit ook interessant?