Net afgestudeerd, ontslagen, of toe aan een nieuwe baan? Iedereen krijgt er in zijn leven weleens mee te maken: het fenomeen van werk zoeken. Lees snel verder op welke manieren je een baan kan vinden:
1. Uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus
Veel bedrijven en recruiters gebruiken uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus om de geschikte kandidaat te vinden. Een uitzendbureau neemt het hele process van werving en selectie over van een bedrijf. Het aanbod varieert van dagjes werk tot fulltime contracten. Je kan kijken welke uitzendbureaus bij jou in de buurt zitten en daar langsgaan om je in te schrijven. Bekende uitzendbureaus zijn Manpower, Randstad en Unique. Werving- en selectiebureaus lijken op uitzendbureaus, met het verschil dat het werving- en selectiebureau de werknemer niet zelf in dienst neemt. Voorbeeld van werving- en selectiebureau zijn Michael Page en Yacht. Uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus plaatsen vaak ook de openstaande vacatures op hun website.
2.Vacaturesites
Op vacaturesites zijn volop banen te vinden. Je solliciteert op een vacaturesite direct bij het bedrijf zelf en op sommige websites kan je ook je CV plaatsen. Er zijn ook vacaturesites per regio en niche vacaturesites. Denk hierbij aan vacaturesites specifiek gericht op marketing vacatures, sales vacatures, ICT vacatures etc. In je zoektocht naar werk kan je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je reageert op minimaal een bepaald aantal vacatures per week. Ook al lijkt een functie op het eerste gezicht iets minder, je kan altijd een baan afwijzen.
3. Social Media
Twitter
Niet alleen worden op Twitter vacatures verspreid, ook maken recruiters gebruik van Twitter om geschikte kandidaten te vinden. Zorg allereerst dat je een geschikte profielfoto hebt en in je Twitter biografie vermeldt naar wat voor baan je opzoek bent. Je kan via Twitter zoeken naar vacatures door te zoeken naar specifieke hashtags, bijvoorbeeld #jouwbaan #vacature. Daarnaast kan je ook accounts volgen die vacatures binnen jouw vakgebied plaatsen zoals HRjob voor vacatures op HR-gebied en NZGvacatures voor vacatures in de zorg.
Facebook
Hoewel Facebook een persoonlijk netwerk is, zijn er zeker mogelijkheden een baan via dit sociale netwerk te vinden. Je kan bijvoorbeeld een oproep plaatsen dat je werk zoekt, bedrijven volgen die je interessant vindt en je aansluiten bij relevante groepen binnen jouw vakgebied.
LinkedIn
LinkedIn is de meest bekende online netwerk tool voor professioneel gebruik. Het platform biedt dan ook vele mogelijkheden om contacten te leggen en vacatures te vinden. Op LinkedIn Jobs kan je bijvoorbeeld veel vacatures vinden. Je kan je ook aansluiten bij relevante groepen zoals Vacature voor jou. Hier worden vacatures gedeeld en kan je kenbaar maken dat je opzoek bent naar een baan. Zorg dat je in je LinkedIn instellingen aan hebt staan dat je openstaat voor nieuwe baan mogelijkheden. Op deze manier is de kans groter dat recruiters je benaderen via LinkedIn.
4. Je eigen netwerk
De meeste banen worden via-via vervuld. Netwerken is een van de meest effectieve manieren om aan werk te komen. Laat je familie, vrienden en kennissen weten dat je op zoek bent naar werk. Iedereen kent andere mensen; ook al kan je directe netwerk je niet helpen in je baanzoektocht, misschien kennen ze iemand die dat wel kan. Er zijn veel baan mogelijkheden beschikbaar, zorg ervoor dat mensen aan jou denken als er een nieuwe mogelijkheid zich voordoet. Er zijn verschillende manieren hoe je het meeste uit je netwerk kan halen. Je kan bijvoorbeeld een lijst maken van mensen in je netwerk die veel connecties hebben en nagaan hoe je het beste deze relatie kan versterken. Als je netwerk een upgrade kan gebruiken kan je plekken bezoeken waar mensen komen die iets voor jou kunnen betekenen. Denk aan lezingen, congressen etc.
5. Events
Het bezoeken van events kan een geschikte manier zijn om werk te zoeken. Jaarlijks zijn er verschillende grote carrierebeurzen zoals De Nationale Carrierebeurs en De Nederlandse Carrière dagen. Je kan hier kennis maken met verschillende bedrijven en in contact komen met de personen die er werkzaam zijn. Op Vacatureluurs en DeBroekriem vind je een overzicht van events op het gebied van werk zoeken, zoals sollicitatieworkshops en netwerkbijeenkomsten. Ga ook bij jezelf na wat voor events worden georganiseerd op het gebied waarin jij werkzaam wilt zijn. Denk aan beroepsverenigingen, meetups en congressen op jouw vakgebied. Je kan het meeste uit events halen door van tevoren na te gaan wie de bezoekers zijn. Zo kan je al bepalen met wie je wilt spreken en wie je een stapje dichter bij een baan kan brengen.
6. Open sollicitatie
Je hoeft niet af te wachten tot een vacature beschikbaar komt bij je favoriete bedrijf, je kan ook op eigen initiatief een sollicitatiebrief sturen. Bedenk bij welke bedrijven je zou willen werken en wat jij daar zou kunnen betekenen. Het sturen van een open sollicitatiebrief laat zien dat je gemotiveerd bent je hebt minder concurrentie. Je kan van tevoren het bedrijf waar je wilt werken bellen om informatie in te winnen en erachter komen aan wie je je sollicitatie kan richten. Bekijk ook in je netwerk of je niet al iemand kent bij de organisatie die je kan introduceren.
7. Advertenties
Hoewel steeds meer vacatures op internet te vinden zijn, is de papieren krant nog steeds een goede informatiebron. In de zaterdag krant staan vaak veel vacatures. Daarnaast kan je je zoektocht specifieker maken door te kijken in je lokale krant of in specifieke vakbladen en tijdschriften. Door het lezen van de krant en het laatste nieuws op je vakgebied blijf je ook op de hoogte van interessante HR-ontwikkelingen. Gaat Uber bijvoorbeeld meer mensen aannemen in Nederland? Is er bij Coolblue een tekort aan technisch personeel? Je kan inspelen op de laatste ontwikkelingen bij bedrijven door een gerichte open sollicitatie te sturen.
Om het meeste uit je sollicitaties te halen, is het van belang eerst zelf goed te weten op welke banen je wilt solliciteren en welke baan bij je past. Zorg daarnaast voor een goede motivatiebrief en CV. Deze CV templates kunnen je een eindje op weg helpen. Een baan zoeken kost tijd en doorzettingsvermogen. Houd dus vol en geef niet op!