Als je net afgestudeerd bent ben je vast al aan het nadenken over je eerste baan en de overgang van student naar werkende. Het vinden van je eerste baan is vaak een lastig proces. Maar, met deze tips wordt het vinden van je eerste baan een stukje gemakkelijker:

1. Neem contact op met het centrum voor Studie & Loopbaan van je universiteit

Het centrum van Studie & Loopbaan organiseert vaak nuttige bijeenkomsten, zoals het oefenen van een sollicitatiegesprek of een cursus netwerken via LinkedIn. Daarnaast is het mogelijk een afspraak te maken met een loopbaanbegeleider om jouw carriere uit te stippelen.

2. Stel voor jouzelf de ideale baan samen

Waar liggen jouw interesses? Wat zijn jouw talenten? Wat kan jij toevoegen aan een organisatie? Neem eens de tijd om hier alleen, of met behulp van een loopbaancoach bij stil te staan. Dit maakt het niet alleen makkelijker om een baan te vinden die voor jou geschikt is, ook moet je voorbereid zijn deze vragen te kunnen beantwoorden bij sollicitatiegesprekken. Een bekende Nederlandse loopbaancoach is Frank de Moei. Hij heeft een handige e-cursus opgesteld hoe je jouw ideale baan kan vinden.

3. Neem contact op met mensen die beroepen uitoefenen die jij interessant vindt

Kom er voor jezelf achter in welk werkveld jij jezelf ziet werken. Dit kan je doen door online informatie op te zoeken, maar ook door contact op te nemen met afgestudeerden, familie en professionals die in dat werkveld werkzaam zijn. Door met deze mensen te praten kom je erachter welke kwaliteiten je voor dat beroep nodig hebt en vaak kunnen zij je nog handige tips geven.

4. Zorg voor een goed CV

eerste baan cv

Recruiters bekijken in 6 seconden je CV. Zorg dus dat deze up to date is en aangepast aan de vacature.

Zorg dat je CV op orde is voordat je gaat solliciteren. Vermeld je studie, werkervaring, stages, vrijwilligerswerk en andere werkzaamheden die het vermelden waard zijn. Focus hierbij op de werkzaamheden en resultaten die jij verricht hebt. Wat heb jij bijgedragen aan organisaties? Als je CV niet goed aansluit bij de baan waarop je solliciteert, zijn er verschillende manieren hoe je je CV een update kan geven. Je vindt ze hier.

5. Maak verschillende versies van je CV

Als je verschillende werkvelden interessant vindt denk er dan aan om ook verschillende versies van je CV te maken. Elk werkveld en beroep vraagt om specifieke vaardigheden en ervaring. Bekijk de kwalificaties die gevraagd worden voor de positie en pas hier je CV op aan, zodat de meest relevante onderdelen voor de positie eruit springen.

6. Stel doelen

Stel jezelf als doel om bijvoorbeeld voor minimaal 3 banen per week te solliciteren, of 3 netwerkevents te bezoeken. Zorg dat elke motivatiebrief specifiek gericht is op de positie waarvoor je solliciteert. Noem kwalificaties die jou de geschikte kandidaat maken en ondersteun dit met feiten uit je CV.

7. Netwerken

eerste baan na afstuderen

80% van de banen wordt via het netwerk vervuld

Studieadviseurs zijn het erover eens dat netwerken de meest effectieve strategie is voor het vinden van een baan. Spreek daarom met zoveel mogelijk mensen uit het veld waarin jij werkzaam wilt zijn. Vraag om advies over jouw zoektocht naar werk en vraag naar andere professionals die je kan ontmoeten.

8. Alumni netwerkevents

Vraag aan de alumnivereniging van je faculteit wanneer er netwerk events plaatsvinden.

9. Zet je familie in

Vraag aan je familie of zij nog mensen kennen die jou kunnen helpen met de zoektocht naar je eerste baan. Denk ook aan buren, zakenpartners en collega’s. Stuur ze een mailtje waarin jij uitlegt wie je bent, waar je mee bezig bent en of zij jou kunnen helpen met connecties, informatie of advies.

10. Zoek brancheverenigingen in jouw werkveld op

Met de hulp van een loobaanadviseur of het internet kan je er makkelijk achter komen wat de brancheorganisatie van jouw werkveld is. Als je lid wordt van deze organisatie kan je interessante workshops volgen, bijeenkomsten bijwonen en netwerken met andere leden.

11. Haal het contact met bestaande relaties op

Als je je netwerk aan het uitbreiden bent en nuttige contacten hebt opgedaan, kan je deze connecties verdiepen. Vraag bijvoorbeeld of je eens een dagje met deze persoon mag meelopen tijdens zijn of haar dagelijkse werkzaamheden.

12. Maak gebruik van uitzendbureaus en vacaturesites

Maak gebruik van sites waar je online naar banen kan zoeken. Zo kan je zien welke bedrijven jij interessant vindt. Vervolgens kan je via de website van het bedrijf alle vacatures bekijken of een email sturen naar de HR afdeling. Daarnaast bieden veel uitzendbureaus startersfuncties aan.

13. Overweeg een stage of werkervaringsplek

Als het je niet gelijk lukt om aan een betaalde baan te komen, kan je overwegen een werkervaringsplek te zoeken. Voordeel hiervan is dat je ervaring opdoet in het veld waarin je wilt werken.

14. Zorg dat je LinkedIn profiel op orde is

Omschrijf uitgebreid jouw kwaliteiten en werkervaring. Zorg ook voor aanbevelingen van je mensen van je universiteit, begeleiders van je werk of collega’s. Upload voorbeelden van essays, projecten, powerpoint presentaties, design werk etc. Word lid van groepen van je universiteit en andere interessegebieden.

15. Wees flexibel

Als je moeite hebt met het vinden van je ideale eerste baan, wees dan flexibel en overweeg alternatieven. Als je twijfelt, solliciteer dan ook op de baan die op het eerste geschikt minder geschikt lijkt. Wie weet verbaas je jezelf en bevalt het wel heel goed.

16. Tot slot..probeer ook te genieten van deze periode je hebt immers je hele leven nog om te werken!