Altijd al eens afgevraagd wat de best betaalde banen zijn? In deze blog vind je de best betaalde banen van Nederland. Voor diegene die nog een carrière switch overwegen, laat je inspireren door de volgende goed betaalde beroepen:

Sales Executive

Een sales executive verkoopt producten en diensten aan klanten. Deze functie staat ook wel bekend onder de naam business developer, sales representative of sales medewerker. Je werft nieuwe klanten en onderhoudt contact met bestaande klanten. Zolang je commercieel bent ingesteld heb je geen bepaalde vooropleiding nodig om in sales te werken. Het salaris van een sales executive hangt vaak samen met het aantal verkopen. Zo kan bijvoorbeeld het basissalaris € 50.000 zijn, maar daarbovenop 50% bonus afhankelijk van de prestaties. Je salaris zal nog hoger zijn als je andere mensen managed. Bij Phillips verdient de Senior Director Business Development tussen de € 146,000 en € 158,000.  Hier vind je vacatures in sales.

Piloot

Het beroep van piloot vergt veel verantwoordelijkheidsgevoel, daarnaast zijn de kosten om een pilotenopleiding te doen erg hoog. Daar staat wel tegenover dat een piloot een van de best betaalde banen heeft. Vooral piloten die vliegen op transatlantische vluchten hebben een goed salaris. Een piloot heeft onregelmatige dagen, welke dan wel op verre bestemmingen doorgebracht kunnen worden. Het startsalaris van een piloot ligt rond de € 50.000. Binnen 10 jaar kan dit oplopen tot meer dan € 100.000. Voor piloten vacatures kan je kijken op de site van luchtvaartmaatschappijen.

Product Owner

Een product owner is verantwoordelijk voor het optimaliseren van een product of service. Dit doet een product owner bijvoorbeeld door het vertalen van feedback van klanten en van stakeholders naar het product. Een product owner is vaak onderdeel van een development team. Als je start als product owner zal je salaris rond de € 60,000 – € 75,000 liggen. Als je echter groeit in de functie kan dit wel oplopen tot meer dan € 100,000. Hier vind je vacatures voor product owner.

Minister

Als Minister ben je verantwoordelijk voor een ministerie, bijvoorbeeld het ministerie van financiën. Als Minister maak je beslissingen die impact hebben op veel mensen. Het is een baan waarbij je veel in de gaten wordt gehouden en lange werkdagen maakt. Veel Ministers zijn begonnen als beleidsmedewerker bij een politieke partij, en vervolgens Minister geworden. Jaarlijks verdienen de Minister en de Minister-president € 157.287. Het salaris van een staatssecretaris is € 146.824. Op Europees niveau (Eurocommissaris) zijn de verantwoordelijkheden nog groter, maar ook het salaris. Na een politieke carrière zijn oud Ministers vaak werkzaam in het bedrijfsleven tegen veel hogere salarissen. Op werkenvoordeoverheid.nl vind je vacatures bij de Rijksoverheid.

Psychiater

Een psychiater houdt zich bezig met de diagnostiek, indicatiestelling, behandeling, functieherstel en preventie van psychiatrische aandoeningen. Psychiatrische aandoeningen kunnen behandeld worden met medicijnen die een psychiater voor mag schrijven, maar bijvoorbeeld ook met vormen van therapie. Een psychiater moet betrokken zijn bij de patient, maar ook afstand kunnen nemen en stevig in de schoenen staan. Na een zes jarige Geneeskunde studie kan je je specialiseren als psychiater. Het salaris van een psychiater hangt af of je in loondienst bent of een eigen praktijk hebt. Het jaarinkomen van een zelfstandige begint bij ongeveer € 150.000 per jaar.

Advocaat

Als advocaat behartig je de juridische belangen van je clienten. Dit kunnen strafrechtelijke zaken zijn, maar ook bijvoorbeeld zakelijke conflicten. Na een WO opleiding Rechtsgeleerdheid werk je als advocaat-stagiair. Tijdens je werk als advocaat-stagiair volg je nog een beroepsopleiding, met de onderdelen bestuursrecht, burgerlijk recht en strafrecht, waarna je het beroep van advocaat mag uitoefenen. Als advocaat heb je vaak lange werkdagen. Daartegenover staat wel een goed betaalde baan, afhankelijk van het kantoor en aantal jaren ervaring kan dit oplopen tot meer dan € 100.000.

Tandarts

Een tandarts zorgt voor de mondgezondheid van patiënten door het controleren en behandelen van gebitten. Na een opleiding tandheelkunde aan een van de Nederlandse universiteiten mag je jezelf tandarts noemen en patiënten behandelen. Je kan ook door studeren tot orthodontist of kaakchirurg. Onder pas afgestudeerden is tandarts het beroep waar je naar anderhalf jaar na je studie het meest verdient in vergelijking met andere starters. Als tandarts kan je in loondienst werken of je eigen praktijk beginnen. Het salaris hangt dan af van het aantal patiënten, maar is veelal meer dan € 100.000.

Directeur

Een directeur of directrice is iemand die leiding geeft over een organisatie, bedrijf, dienst of afdeling. Dit kan bijvoorbeeld de directeur van een school of museum zijn, maar bijvoorbeeld ook de financial directeur of HR directeur van een bedrijf. Een directeur kan iemand zijn die in de organisatie is doorgegroeid of is aangesteld vanwege de relevante werkervaring op zijn of haar vakgebied. Als directeur geef je sturing aan veel mensen en moet je op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen binnen het bedrijf. Het salaris hangt sterk af van de industrie waarin je werkzaam bent, het bedrijf en de afdeling. Het salaris van een directeur bij bijvoorbeeld Philips of KPN is meer dan € 110.000 per jaar. Als je echt veel geld wilt verdienen moet je in de Raad van Bestuur zitten van een organisatie, maar bijvoorbeeld ook de bonussen als bankdirecteur kunnen flink oplopen.

Arts

Een arts is een specialist in de geneeskunde en het eerste station voor mensen met problemen met hun gezondheid. Na de zesjarige studie Geneeskunde ontvang je het diploma Basisarts. Na de opleiding basisarts kan je kiezen uit een specialisatie, zoals longarts, oogarts of huisarts. De totale opleidingsduur kan zo oplopen tot twaalf jaar. Het inkomen hangt samen met je specialisatie en of je bijvoorbeeld werkzaam bent in een privekliniek, huisartsenpraktijk of als bedrijfsarts. Een huisarts verdient gemiddeld € 80.000 per jaar, wat het een van de beste betaalde banen maakt.

Manager Software Development

Na de algemeen directeurs binnen een bedrijf is het beroep van ICT manager vaak een van de best betaalde banen. ICT speelt dan ook een belangrijke rol in bedrijven. De manager geeft leiding aan medewerkers die werkzaam zijn binnen de development afdeling van het bedrijf. Een manager software development bij Oracle verdient bijvoorbeeld tussen de € 86.000 en € 93.000 op jaarlijkse basis. Om als ICT’er veel geld te verdienen kan je dus de management richting opgaan, maar ook specialisaties als bijvoorbeeld data scientist of security engineer kunnen veel geld opleveren.

Notaris

Als notaris leg je afspraken vast die mensen of bedrijven onderling met elkaar maken. Alles waar een notaris afspraken over maakt staat in de wet besproken. We hebben een notaris nodig bij officiële documenten zoals het kopen van een huis of het beginnen van een bedrijf. De master Notarieel Recht biedt een goede basis om als notaris aan te slag te gaan. Voordat je het beroep van een notaris daadwerkelijk mag uitoefenen moet je wel nog eerst zes jaar als kandidaat-notaris werken. Als notaris heb je een beroepsgeheim. Ook is het belangrijk dat je nauwkeurig kan werken. Bij grote, gespecialiseerde kantoren kan het salaris al snel oplopen naar meer dan € 100.000.

Ingenieur

Door de deskundigheid en specifieke kennis is het beroep van ingenieur een van de best betaalde banen. Als ingenieur los je technische problemen op, op een specifiek gebied. Zo zijn er ingenieurs in de luchtvaartindustrie, de chemische industrie, biotechnologie en werktuigbouwkunde. Ingenieurs hebben vaak een technische achtergrond, bijvoorbeeld in technische natuurwetenschappen. Het salaris van een ingenieur kan zo rond de € 80.000 euro liggen op jaarbasis.

Compliance Officer 

Als compliance officer is je voornaamste taak het voorkomen van reputatieschade of integriteitsrisico’s. De compliance officer en compliance manager zijn beroepen die zijn over komen waaien uit Amerika en vind je in Nederland vooral bij financiële instellingen en grotere bedrijven. De compliance officer voorkomt strafbare feiten van medewerkers, zoals aandelen kopen van het bedrijf met voorkennis. Je hebt je veel kennis van de wet- en regelgeving en kan je dit communiceren binnen het bedrijf. Een compliance officer bij ABN Amro verdient tussen de € 114.000 en € 124.000 op jaarbasis.

Chirurg

Als chirurg voer je operaties uit om ziektes, verwondingen en afwijkingen te behandelen. Een chirurg is een medisch specialist. Het duurt zo’n 12 tot 15 jar voordat je daadwerkelijk als chirurg kan werken. De weg om chirurg te worden is erg lang, daarnaast brengt het beroep ook veel verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Dit maakt het beroep van chirurg dan ook een van de best betaalde banen van Nederland. Een chirurg is de medicus die het meest verdient in de medische wereld. Het bruto jaarsalaris ligt rond de € 130.000, als zelfstandige kan dit nog veel meer oplopen.

Misschien vind je dit ook interessant?