Altijd al eens afgevraagd wat de best betaalde banen zijn? In deze blog vind je de best betaalde banen van Nederland. Voor diegene die nog een carrière switch overwegen, laat je inspireren door de volgende goed betaalde beroepen:

1. Sales Executive

Een sales executive verkoopt producten en diensten aan klanten. Deze functie staat ook wel bekend onder de naam business developer, sales representative of sales medewerker. Je werft nieuwe klanten en onderhoudt contact met bestaande klanten. Zolang je commercieel bent ingesteld heb je geen bepaalde vooropleiding nodig om in sales te werken. Het salaris van een sales executive hangt vaak samen met het aantal verkopen. Zo kan bijvoorbeeld het basissalaris € 50.000 zijn, maar daarbovenop 50% bonus afhankelijk van de prestaties. Je salaris zal nog hoger zijn als je andere mensen managed.

Verdiensten: Een Sales Manager bij ING of Oracle verdient rond de €105,000 euro
Solliciteren: Hier vind je vacatures in sales.

2. Piloot

Het beroep van piloot vergt veel verantwoordelijkheidsgevoel, daarnaast zijn de kosten om een pilotenopleiding te doen erg hoog. Daar staat wel tegenover dat een piloot een van de best betaalde banen heeft. Vooral piloten die vliegen op transatlantische vluchten hebben een goed salaris. Een piloot heeft onregelmatige dagen, welke dan wel op verre bestemmingen doorgebracht kunnen worden.

Verdiensten: Startsalaris rond de € 50.000, maar kan wel oplopen meer dan € 100.000.
Sollicteren: Kijk op de website van de luchtvaartmaatschappij waar jij wilt werken

3. Product Owner

Een product owner is verantwoordelijk voor het optimaliseren van een product of service. Dit doet een product owner bijvoorbeeld door het vertalen van feedback van klanten en van stakeholders naar het product. Een product owner is vaak onderdeel van een development team.

Verdiensten: Startsalaris rond de € 60,000 – € 75,000 liggen, maar kan wel oplopen tot meer dan € 100.000.
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor product owner.

4. Minister

Als Minister ben je verantwoordelijk voor een ministerie, bijvoorbeeld het ministerie van financiën. Als Minister maak je beslissingen die impact hebben op veel mensen. Het is een baan waarbij je veel in de gaten wordt gehouden en lange werkdagen maakt. Veel Ministers zijn begonnen als beleidsmedewerker bij een politieke partij, en vervolgens Minister geworden. Op Europees niveau (Eurocommissaris) zijn de verantwoordelijkheden nog groter, maar ook het salaris. Na een politieke carrière zijn oud Ministers vaak werkzaam in het bedrijfsleven tegen veel hogere salarissen.

Verdiensten: Jaarlijks verdienen de Minister en de Minister-president € 180.983. Het salaris van een staatssecretaris is € 169.104.
Solliciteren: Op werkenvoordeoverheid.nl vind je vacatures bij de Rijksoverheid.

5. Psychiater

Een psychiater houdt zich bezig met de diagnostiek, indicatiestelling, behandeling, functieherstel en preventie van psychiatrische aandoeningen. Psychiatrische aandoeningen kunnen behandeld worden met medicijnen die een psychiater voor mag schrijven, maar bijvoorbeeld ook met vormen van therapie. Een psychiater moet betrokken zijn bij de patient, maar ook afstand kunnen nemen en stevig in de schoenen staan. Na een zes jarige Geneeskunde studie kan je je specialiseren als psychiater. Het salaris van een psychiater hangt af of je in loondienst bent of een eigen praktijk hebt.

Verdiensten: Een zelfstandig psychiater kan zo’n € 150.000 per jaar verdienen
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor psychiater

6. Advocaat

Als advocaat behartig je de juridische belangen van je clienten. Dit kunnen strafrechtelijke zaken zijn, maar ook bijvoorbeeld zakelijke conflicten. Na een WO opleiding Rechtsgeleerdheid werk je als advocaat-stagiair. Tijdens je werk als advocaat-stagiair volg je nog een beroepsopleiding, met de onderdelen bestuursrecht, burgerlijk recht en strafrecht, waarna je het beroep van advocaat mag uitoefenen. Als advocaat heb je vaak lange werkdagen. Daartegenover staat wel een goed betaalde baan, afhankelijk van het kantoor en aantal jaren ervaring kan dit oplopen tot meer dan € 100.000.

Verdiensten: Meer dan € 100,000 afhankelijk van het kantoor en aantal jaar werkervaring
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor advocaat

7. Tandarts

Een tandarts zorgt voor de mondgezondheid van patiënten door het controleren en behandelen van gebitten. Na een opleiding tandheelkunde aan een van de Nederlandse universiteiten mag je jezelf tandarts noemen en patiënten behandelen. Je kan ook door studeren tot orthodontist of kaakchirurg. Onder pas afgestudeerden is tandarts het beroep waar je naar anderhalf jaar na je studie het meest verdient in vergelijking met andere starters. Als tandarts kan je in loondienst werken of je eigen praktijk beginnen.

Verdiensten: Meer dan € 100.000. Afhankelijk van het aantal patiënten
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor tandarts

8. Directeur

Een directeur of directrice is iemand die leiding geeft over een organisatie, bedrijf, dienst of afdeling. Dit kan bijvoorbeeld de directeur van een school of museum zijn, maar bijvoorbeeld ook de financial directeur of HR directeur van een bedrijf. Een directeur kan iemand zijn die in de organisatie is doorgegroeid of is aangesteld vanwege de relevante werkervaring op zijn of haar vakgebied. Als directeur geef je sturing aan veel mensen en moet je op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen binnen het bedrijf. Het salaris hangt sterk af van de industrie waarin je werkzaam bent, het bedrijf en de afdeling. Als je echt veel geld wilt verdienen moet je in de Raad van Bestuur zitten van een organisatie, maar bijvoorbeeld ook de bonussen als bankdirecteur kunnen flink oplopen.

Verdiensten: Het salaris van een directeur bij Philips of KPN is meer dan € 110.000 per jaar.
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor directeur

9. Arts

Een arts is een specialist in de geneeskunde en het eerste station voor mensen met problemen met hun gezondheid. Na de zesjarige studie Geneeskunde ontvang je het diploma Basisarts. Na de opleiding basisarts kan je kiezen uit een specialisatie, zoals longarts, oogarts of huisarts. De totale opleidingsduur kan zo oplopen tot twaalf jaar. Het inkomen hangt samen met je specialisatie en of je bijvoorbeeld werkzaam bent in een privekliniek, huisartsenpraktijk of als bedrijfsarts. Een huisarts is een van de beste betaalde banen.

Verdiensten: Een huisarts verdient gemiddeld € 80.000 per jaar
Solliciteren: Hier vind je vacatures als arts

10. Software Development

In de ICT kan je veel best betaalde banen vinden. ICT speelt dan ook een belangrijke rol in bedrijven. Een ICT manager geeft leiding aan medewerkers die werkzaam zijn binnen de development afdeling van het bedrijf. Om als ICT’er veel geld te verdienen kan je de management richting opgaan, maar ook specialisaties als bijvoorbeeld data scientist of security engineer kunnen veel geld opleveren.

Verdiensten: Een software development manager verdient gemiddeld €104,000
Solliciteren: Hier vind je vacatures in de ICT

11. Notaris

Als notaris leg je afspraken vast die mensen of bedrijven onderling met elkaar maken. Alles waar een notaris afspraken over maakt staat in de wet besproken. We hebben een notaris nodig bij officiële documenten zoals het kopen van een huis of het beginnen van een bedrijf. De master Notarieel Recht biedt een goede basis om als notaris aan te slag te gaan. Voordat je het beroep van een notaris daadwerkelijk mag uitoefenen moet je wel nog eerst zes jaar als kandidaat-notaris werken. Als notaris heb je een beroepsgeheim. Ook is het belangrijk dat je nauwkeurig kan werken.

Verdiensten: Bij grote, gespecialiseerde kantoren kan het salaris al snel oplopen naar meer dan € 100.000.
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor notaris

12. Ingenieur

Door de deskundigheid en specifieke kennis is het beroep van ingenieur een van de best betaalde banen. Als ingenieur los je technische problemen op, op een specifiek gebied. Zo zijn er ingenieurs in de luchtvaartindustrie, de chemische industrie, biotechnologie en werktuigbouwkunde. Ingenieurs hebben vaak een technische achtergrond, bijvoorbeeld in technische natuurwetenschappen.

Verdiensten:Het salaris van een ingenieur kan zo rond de € 80.000 euro liggen op jaarbasis.
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor ingenieur

13. Compliance Officer 

Als compliance officer is je voornaamste taak het voorkomen van reputatieschade of integriteitsrisico’s. De compliance officer en compliance manager zijn beroepen die zijn over komen waaien uit Amerika en vind je in Nederland vooral bij financiële instellingen en grotere bedrijven. De compliance officer voorkomt strafbare feiten van medewerkers, zoals aandelen kopen van het bedrijf met voorkennis. Je hebt je veel kennis van de wet- en regelgeving en kan je dit communiceren binnen het bedrijf.

Verdiensten: Een compliance officer bij ABN Amro verdient tussen de € 114.000 en € 124.000 op jaarbasis.
Solliciteren: Hier vind je vacatures voor compliance officer

14. Chirurg

Als chirurg voer je operaties uit om ziektes, verwondingen en afwijkingen te behandelen. Een chirurg is een medisch specialist. Het duurt zo’n 12 tot 15 jar voordat je daadwerkelijk als chirurg kan werken. De weg om chirurg te worden is erg lang, daarnaast brengt het beroep ook veel verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee. Dit maakt het beroep van chirurg dan ook een van de best betaalde banen van Nederland. Een chirurg is de medicus die het meest verdient in de medische wereld.

Verdiensten: Het bruto jaarsalaris ligt rond de € 130.000, als zelfstandige kan dit nog veel meer oplopen.
Solliciteren:

15. Accountant

Het werk van een accountant kan variëren van het bijhouden van boekhoudingen en het berekenen van belastingen tot het uitvoeren van audits en het adviseren van klanten over financiële beslissingen. Accountants zijn zeer gewild in een breed scala aan sectoren, waaronder de overheid, de gezondheidszorg, het bankwezen en de particuliere sector. Met een gemiddeld jaarsalaris van ongeveer € 70.000 tot € 90.000 zijn accountants een van de best betaalde beroepen in de financiële sector.

Verdiensten: Als ervaren accountant kan je € 90.000 per jaar verdienen
Solliciteren: Hier vind je vacatures als accountant

Veel gestelde vragen

Wat zijn de beste betaalde banen zonder diploma?

Voor banen in de IT en in sales heb je vaak geen diploma nodig. In de IT heb je verschillende cursussen en opleidingen waarin je leert programmeren. In sales kan je heel veel binnen bedrijven zelf leren. Je moet het natuurlijk wel leuk vinden om te verkopen.

Wat zijn leuke beroepen die goed verdienen?

Wat een leuk beroep is hangt natuurlijk helemaal van jouw passies en interesses af! Sommige mensen dromen ervan om aan het hoofd van en bedrijf te staan, waar andere mensen het heerlijk vinden om de hele dag naar iemands gebit te kijken. Ook kan je natuurlijk voor jezelf beginnen en zelf je ideale baan vormgeven dat goed verdient.