Werkervaringsplek

Een werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsplek voor bijvoorbeeld starters, met als doel werkervaring op te doen. Voor een werkervaringsplek moet je ingeschreven staan bij het UWV. Je moet dus werkloos zijn en niet studeren. Je spreekt met een werkgever af dat je een bepaalde tijd op proef komt werken, vaak 3 of 6 maanden. Gedurende deze periode ga je onbetaald aan de slag. Het is vaak wel mogelijk je uitkering te houden. Je moet tijdens je werkervaringsplek begeleid worden en je persoonlijk kunnen ontwikkelen. Aan het einde van de periode kan je wellicht bij de opdrachtgever betaald aan de slag.

Er zitten voor- en nadelen een aan werkervaringsplek. Na jaren in de college-banken, zit je niet te wachten om onderbetaald te krijgen voor het werk dat je doet. Daarnaast heb je niet de garantie dat je bij de opdrachtgever kan blijven. Vooral in industrieën waar veel concurrentie is of waar veel werkervaring vereist is, kan een werkervaringsplek uitkomst bieden.

Werkervaringsplekken worden vaak direct via bedrijven aangeboden, maar er zijn ook bemiddelaars zoals de Startersbeurs die direct samenwerkt met het UWV:

De Startersbeurs geeft afgestudeerde jongeren de kans om gedurende zes maanden, 32 uur per week werkervaring op te doen binnen het bedrijfsleven. Het doel is om de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten en om hun competenties en vaardigheden te verbeteren. De vergoeding bedraagt minimaal 500 euro per maand. Je kan zelf naar een bedrijf opzoek gaan waar jij met een Startersbeurs aan de slag kan, of op de vacaturebank kijken.

Vereisten: 18 t/m 26 jaar, minder dan 12 uur per week werk, volgt geen rijksbekostigd onderwijs en ontvangt geen uitkering

Toch eerst nog op een andere manier opzoek naar werk? Kijk dan bij de pagina’s over traineeshipsuitzendbureaus en vacaturesites.