Vrijwilligerswerk in het buitenland
Voor veel afgestudeerden is vrijwilligerswerk in het buitenland een zinvolle invulling na de studie. Niet alleen doe je werkervaring op, wat goed staat op je CV, maar bovenal krijg je de kans meer van de wereld te zien en je in te zetten voor een mooi project.
1. Verschillende soorten vrijwilligerswerk in het buitenland
Sociaal vrijwilligerswerk – Denk hierbij aan het werken met kinderen, asielzoekers, verslaafden of tienermoeders. Zo kan je bijvoorbeeld activiteiten organiseren of werken in een opvang.
Educatief vrijwilligerswerk – Engelse les geven aan kinderen in Cambodja of werken op een kinderdagverblijf in Zanzibar. Allebei voorbeelden van educatief vrijwilligerswerk. Het overbrengen van vaardigheden, door middel van lesgeven staat centraal.
Medisch vrijwilligerswerk – In ontwikkelingslanden is goede zorg niet vanzelfsprekend. Zo kunnen er te weinig mensen of middelen zijn om patienten van goede zorg te voorzien. Als je een achtergrond hebt in geneeskunde of verpleegkunde kan je aan de slag in een ziekenhuis of medisch kliniek.
Vrijwilligerswerk met dieren en natuurbehoud – Overal ter wereld sterven diersoorten uit en wordt de natuur vervuild. Door te helpen in een dierenopvang, bij een natuurreservaat of wildlife project kan jij je steentje bijdragen. Voorbeelden zijn het tellen van schildpadden eieren op Costa Rica of werken met zieke aapjes in Zuid-Afrika.
Met veel keuze aan vrijwilligerswerk is het goed om na te gaan welke vorm bij jou past.
Welke vaardigheden kan je inzetten voor anderen?
Wil je liever in de stad of op het platteland werken?
In welk land wil je vrijwilligerswerk doen?
Wil je met de lokale bevolking werken of met andere vrijwilligers?
Hoelang wil je vrijwilligerswerk doen?
Sommige projecten kunnen ook specifieke eisen aan vrijwilligers stellen. Denk goed na over de kennis en ervaring die je kan inzetten bij projecten.
2. Kosten van vrijwilligerswerk in het buitenland
Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland kost geld. De kosten hangen samen met de duur van het vrijwilligerswerk, het land en of je het zelf regelt of via een organisatie. Er zijn veel verschillende organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden en dus ook verschillen in prijs. Hieronder zie je een overzicht van de kosten die je maakt als je via een organisatie boekt:
Een groot gedeelte gaat naar de kosten die daar worden gemaakt, denk hierbij aan accommodatie, maaltijden, vervoer en lokale begeleiding. Daarnaast bieden organisaties begeleiding en support tijdens jouw vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo heb je vaak een contactpersoon waar je op terug kan vallen. Dit wordt doorberekend in de prijs.
Een bemiddelingsorganisatie heeft mensen op kantoor zitten die maandelijks betaald moeten worden. Ook zijn er administratieve kosten en kosten voor de marketing van de organisatie. Deze kosten zie je terug in de prijs die je betaalt als je boekt via een organisatie.
De kosten voor een paar weken vrijwilligerswerk kan variëren van 500 tot 2500 euro afhankelijk van het project.
Daarbovenop komen de kosten van vliegtickets, vaccinaties en een visum.
3. Bemiddelingsorganisaties
Er zijn heel veel bemiddelingsorganisaties die vrijwilligerswerk in het buitenland aanbieden. Zoals hierboven omschreven, hangt er een prijskaartje aan het doen van vrijwilligerswerk via een bemiddelingsorganisatie. In ruil daarvoor wordt er veel voor je geregeld en krijg je advies over geschikt vrijwilligerswerk. Hieronder vind je een aantal aanbieders van vrijwilligerswerk:
Travel Active– verschillende vrijwilligersprogramma’s, zowel individueel als in groepsverband. Hier kan je een gratis brochure aanvragen met meer informatie.
Activity International– vrijwilligersprojecten over de hele wereld, maar ook wildlife- en natuurprojecten
Vrijwillig Wereldwijd – voor projecten in Azië, Afrika en Zuid-Amerika
IBO-Nederland – bouwkampen en ontwikkelingsprojecten over de hele wereld
Projects Abroad – sociale projecten, lesgeven, medische projecten of natuurprojecten. Ook in combinatie met een taalcursus
DARE2GO – projecten voor langere tijd in Afrika en Latijns-Amerika
SIW – meer dan 2.000 projecten in Europa en ontwikkelingslanden
Pure! Volunteer – Duurzaam vrijwilligerswerk in Azië
Travel Unique – Vrijwilligersprojecten in Afrika van 2 tot 24 weken
VIA – internationale werkkampen met activiteiten gericht op een vreedzame en duurzame wereld
Be More – Verantwoord vrijwilligerswerk in Azië en Afrika
Kies voor een organisatie waarbij de kosten inzichtelijk zijn. Een organisatie heeft ook een fonds om de projecten financieel te ondersteunen. Kijk goed of de fondsen ten goede komen aan de lokale bevolking.
4. Gratis Vrijwilligerswerk in het Buitenland
Onderstaande organisaties werken met subsidies of brengen je direct in contact met vrijwilligersprojecten. Zo kan je gratis vrijwilligerswerk in het buitenland doen of tegen minimale kosten. Je betaalt zelf de kosten van je vliegtickets, vaccinaties en visum.
WWOOF brengt vrijwilligers in contact met biologische boerderijen. In ruil voor vrijwilligerswerk krijg je eten, accommodatie en de kans om te leren over organic lifestyles.
Erasmus+ Jeugd biedt het European Voluntary Service (EVS) programma aan voor jongeren tussen de 17 en 30 die vrijwilligerswerk willen doen. Het vrijwilligerswerk is voor minimaal twee en maximaal twaalf maanden in een Europees land. Het grootste deel van je kosten wordt vergoed als motivatie om jongeren meer verbonden te maken met Europa.
AIESEC biedt vrijwilligerswerk aan voor studenten die zich willen inzetten voor een betere wereld en aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken. De projecten duren 6 tot 8 weken, AISEC biedt je persoonlijke begeleiding aan en accommodatie is altijd verzorgd.
Workaway.info is een marktplaats voor vrijwilligers en families, individuen en organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken. In ruil voor een paar uur hulp per dag krijg je onderdak, eten en de mogelijkheid om de lokale cultuur te leren kennen.
JoHo biedt verschillende soorten vrijwilligerswerk aan in meer dan 185 landen. Vaak is dit vrijwilligerswerk gratis of helemaal verzorgd. Wel moet je eerst een JoHo service abonnement afsluiten. Daarnaast krijg je korting bij de grote bemiddelingsorganisaties.
Worldpackers is een online platform waar reizigers hun vaardigheden kunnen inzetten in ruil voor accommodatie. Dit is vooral geschikt voor mensen die aan het reizen zijn en tegelijk willen bijdragen aan vrijwilligersprojecten over de wereld.
5. Tot slot,
Ondanks de goede intenties die mensen hebben om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden.
De laatste tijd is vrijwilligerswerk in het buitenland kritisch in het nieuws gekomen. Met name vrijwilligerswerk in een weeshuis. Unicef heeft een campagne opgericht om het werken in weeshuizen in het buitenland tegen te gaan. Kinderen hechten zich aan vrijwilligers, die meestal kort daarop weer vertrekken. Dit kan voor hechtingsproblemen zorgen.
Bovendien draagt het steunen van weeshuizen bij aan het openen van nieuwe weeshuizen. Weeshuizen zijn slecht voor kinderen, omdat het niet de veilige zorg biedt die ze nodig hebben. Betere alternatieven voor de ontwikkeling van kinderen zijn pleegzorginstellingen of kleinschalige gezins-(vervangende) huizen.
Denk na over de impact van het vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Lokale mensen zijn vaak meer geschikt het werk uit te voeren, door de kennis van het land en de problemen. Neem je geen banen van iemand anders in beslag? Waarom kunnen locals het werk zelf niet doen? Door het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland kan je de lokale markt verstoren.
Natuurlijk zijn er ook heel veel goede projecten die je in het buitenland kan steunen. Als rekening wordt gehouden met de lokale bevolking en als je goed nadenkt welke relevante kennis en ervaring jij over kan brengen, heb jij binnenkort een onvergetelijke ervaring in het buitenland.