Studeren in het buitenland

Na je afstuderen nog verder studeren in het buitenland? Of misschien wel in het buitenland studeren tijdens je studie? In het buitenland studeren gedurende je hele studie, een jaar, een half jaar? Er is veel mogelijk en ook veel vragen die hierbij komen kijken: Kan je zomaar in het buitenland studeren? Wat zijn de kosten? Wat moet je allemaal regelen? Je leest het allemaal hier:

Een studie in het buitenland geeft je academische uitdaging en is een mooie aanvulling op je CV. Bovendien kan je ervaren hoe het is om te studeren in een land met een andere taal en cultuur.

Er zijn beurzen beschikbaar voor studenten die naar het buitenland willen. Houd er wel rekening mee dat studeren in het buitenland voorbereidingstijd vereist en je te maken hebt met strakke deadlines.

Ook kan je in het buitenland voor een kortere tijd studeren bijvoorbeeld door het volgen van zomercursussen of een taalcursus.

Hier vind je alle opties en mogelijkheden voor jouw studie in het buitenland:

1. Het vinden van een opleiding in het buitenland
2. Buitenlandse onderwijssystemen
3. Kosten studeren in het buitenland
4. Studeren in het buitenland en DUO
5. Het aanvragen van een beurs
6. Summerschool in het buitenland
7. Taalopleiding in het buitenland

1. Het vinden van een opleiding in het buitenland

Nog niet zeker welke opleiding je wilt volgen? Of welk onderwijs sowieso wordt aangeboden in het land waar jij wilt studeren? Op de sites bachelorportal, masterportal en phdportal kan je duizenden opleidingen wereldwijd vinden en met elkaar vergelijken.

Ook op de site educations kan je veel informatie vinden over verschillende opleidingen in het buitenland.

Op de website van de Europese Commissie vind je meer informatie over de verschillende leermogelijkheden per land. Ook geeft de site informatie over diploma’s, kwalificaties en beurzen.

2. Buitenlandse onderwijssystemen

Elk land heeft zijn eigen onderwijssysteem en regels. Een beschrijving van de buitenlandse onderwijssystemen vind je op Nuffic. Dit is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

Op de website kan je het land invoeren waar je wilt studeren. Je krijgt uitgebreide informatie over het onderwijssysteem in het land, maar ook met welk niveau het in Nederland te vergelijken is. Dit kan handige informatie zijn voor de onderwijsinstelling in het buitenland waar je wilt studeren.

Bij terugkomst is het aan te raden je buitenlandse diploma te laten erkennen in Nederland. Met een diplomawaardering geef je aan wat een buitenlands diploma waard is in Nederland. Je kan je diploma laten waarderen als:
– Je een schooljaar (1000 uren) of langer in het buitenland hebt gestudeerd.
– Je opleiding wordt gevolgd aan een door de overheid erkende instelling

Op de site van het idw kan je een diplomawaardering aanvragen.

3. Wat kost het om in het buitenland te studeren?

Collegegeld

De kosten van collegegeld verschillen sterk per land. Hieronder zie je een overzicht van het gemiddelde collegegeld van een aantal landen:

Studeren in het buitenland - Tarieven collegegeld in het buitenland

Zoals je ziet, moet je in landen buiten Europa het hoogste collegegeld betalen. Daarbovenop komt nog een speciaal tarief voor buitenlandse studenten. Volgens de Amerikaanse studentenorganisatie College Board ligt het gemiddelde collegegeld voor mensen die niet uit de US komen op $25,620 per jaar.

Als je in Europa studeert heb je het recht om hetzelfde collegegeld te betalen als iemand uit dat land zelf. In sommige landen betaal je zo zelfs minder dan je in Nederland betaalt.

In Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Noorwegen, Polen, Slovenië en Zweden betaal je zelfs helemaal geen collegegeld als je uit een EU-land komt.

Huisvesting

Wat je kwijt bent aan huisvesting hangt natuurlijk samen met het land waar je studeert. In London zal je meer betalen voor woonruimte dan in Hongarije.

Studenten in Albacete (US), Singapore en Johannesburg betalen gemiddeld het minste aan huur. Studenten in Boston betalen gemiddeld het meest aan huur, gevolgd door studenten in New York en Londen. Dit blijkt uit onderzoek van Student.com onder meer dan 12.000 studenten.

Overige kosten 

Daarnaast heb je natuurlijk ook de uitgeven in het land zelf:

– Boodschappen
– Openbaar vervoer
– Internetaansluiting
– Persoonlijke uitgaven (kleding, uitgaan etc.)

Je moet ook rekening houden met de kosten van het vliegticket naar de bestemming, je visumaanvraag en buitenland verzekering.

4. Studeren in het buitenland en DUO

Als je in Nederland recht hebt op studiefinanciering, heb je dat vaak ook in het buitenland. Het hangt samen met het land waar je gaat studeren en de opleiding. Voor HBO- en universitaire opleidingen over de hele wereld kan je studiefinanciering van de Nederlandse overheid krijgen.

Meer informatie over de voorwaarden kan je op de website van DUO vinden.

Als je in het buitenland studeert heb je niks aan je OV in Nederland. Je kan een ov-vergoeding aanvragen. Dit is €120,96 per maand in 2023. Op de site van DUO kan je dit aanvragen.

5. Het aanvragen van een beurs

studeren in het buitenland

Als je wilt studeren in Amerika kan je een Fulbright beurs aanvragen.

Als je tijdelijk een deel van je studie in het buitenland wilt doen zijn er verschillende beursmogelijkheden. Houd wel rekening met de toelatingseisen en de deadlines voor aanmelding:

  • VSBfonds Beurs
    VSBfonds Beurs is voor afgestudeerde bachelor- of masterstudenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek willen doen. Meer informatie en aanmelden kan hier
  • Sino-Dutch Scholarship 
    Voor studenten die in China willen studeren. Meer informatie en aanmelden kan hier
  • Holland Scholarship
    Als je wilt studeren, stage wilt lopen of een onderzoek wilt doen buiten de EER (EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) kan je het Holland Scholarship aanvragen. De beurs bestaat uit een eenmalige bijdrage van €1,250. Meer informatie en aanmelden kan je via je eigen hogeschool of universiteit.
  • Prins Bernard Cultuurfonds
    Het Prins Bernard Cultuurfonds stelt een Cultuurfondsbeurs beschikbaar voor talentvolle afgestudeerde academici en HBO’ers die een buitenlandse vervolgopleiding willen doen. Met de beurs moet het voor de aanvrager mogelijk worden een toekomst als wetenschapper, acteur, beeldend kunstenaar, musicus of danser na te jagen. Meer informatie en aanmelden kan hier
  • Erasmus + 
    Het programma van de Europese Commissie voor studenten die in het buitenland willen studeren of stage willen lopen. Je kan de beurs aanvragen bij je eigen universiteit of hogeschool.
  • Fulbright programma
    Het Fulbright programma beidt beurzen voor afgestudeerden die verder op graduate niveau in de Verenigde Staten willen studeren. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Meer informatie en aanmelden kan hier
Voor een overzicht van alle beursprogramma’s kan je kijken bij wilweg.nl en bij scholarshipportal.

6. Summerschool in het buitenland

In de zomer worden er wereldwijd zomercursussen aan universiteiten aangeboden. Dit zijn korte cursussen van meestal 1 of 2 weken. Studenten van over de hele wereld komen bij elkaar voor een ervaring op een buitenlandse universiteit.

Een cursus kan heel algemeen zijn, bijvoorbeeld gericht op de taal en cultuur van het betreffende land, maar het programma kan ook gericht zijn op een bepaald onderwerp of een bepaalde studierichting.

Voor meer informatie kan je kijken bij Summerschoolsineurope.

7. Een taalopleiding in het buitenland

Voordat je gaat studeren in het buitenland kan je een taalcursus volgen. Of je kan een taalcursus volgen in plaats van een buitenlandse studie. Tijdens een taalcursus leer je snel nieuwe mensen kennen, maar je leert natuurlijk ook een aardig woordje in de betreffende taal spreken.

Populaire talen om te leren zijn Spaans, Engels en Chinees. Spaans kan je bijvoorbeeld leren in Spanje, maar ook in Mexico of Cuba. Je kan beter worden in Engels op talenscholen in de Verenigde Staten en Engeland. Chinees is een opkomend taal en op talenscholen in China kan je dit leren.

Het aanbod van taalcursussen in het buitenland is heel groot, een paar bekende bemiddelingsorganisaties zijn Travel Active EF en Language International. Je kan ook op zoek gaan naar een taalcursus via internet, ambassades en verkeersbureaus.

De programma’s variëren van een week tot een heel jaar.

Heb je ook weleens gedacht aan vrijwilligerswerk in het buitenland of werken in het buitenland?