Het UWV voorspelt dat er in 2018 meer dan 1 miljoen vacatures in Nederland openstaan. Vooral in de zorg, ICT en detailhandel stijgt de vraag naar personeel. Word Java developer of verpleegster, tenminste als je in de juiste sector zit of daartoe wilt overstappen. Hier vind je een overzicht van de meest gevraagde banen van dit moment:

Kok

De vraag naar zelfstandig werkend koks is momenteel groter dan het aanbod. Kok kan een stressvol beroep zijn, vanwege de werktijden en het fysieke aspect van het beroep. In de regio’s waar veel horecagelegenheden zijn, is er vooral veel vraag naar koks. Kok is ook een beroep waarin je je makkelijk kan laten omscholen. Hier kan je vacatures voor kok vinden.

Timmerman

De bouwsector is de afgelopen tijd gegroeid, waardoor er meer vraag is naar vakmensen in de bouw, zoals timmermannen. Een timmerman maakt of repareert bepaalde bouwwerken of onderdelen. Het beroep van timmerman is voor het tweede jaar op rij de meest gevraagde functie in de bouw, volgens Randstad. Hier kan je vacatures voor timmerman vinden.

ideale baan

Verpleegkundige

Waar de afgelopen jaren juist banen in de zorg verdwenen, zijn er inmiddels duidelijke tekenen dat de arbeidsmarkt in de zorg weer aantrekt. Door onder andere de vergrijzing stijgt de zorgvraag in Nederland. Ook kiezen minder studenten voor een opleiding als verpleegkundige, waardoor het een van de meeste gevraagde banen van dit moment is. Hier kan je vacatures voor verpleegkundige vinden.

Tandarts

Door de vergrijzing onder tandartsen, is er een vraag naar meer tandartsen. Het duurt even voordat je geschoold bent tot tandarts, maar dan heb je ook een van de best betaalde banen. Hier kan je vacatures voor tandarts vinden.

Accountant

Beroepen waar veel vraag naar zijn in de financieel-economische sector zijn registeraccountant en assistent accountant. Een registeraccountant houdt zich bezig met de financiele processen en -verantwoording van een organisatie. Voordat je jezelf accountant mag noemen, heb je er wel al een aantal jaren in de collegebanken opzitten. Een deel van de studie doe je terwijl je werkzaam bent. Hier kan je vacatures voor accountant vinden.

Docent 

In het onderwijs is er naar sommige vakken meer vraag dan naar andere. Er is vooral veel vraag naar docenten wiskunde, natuurkunde en techniek. Daarnaast is het relatief makkelijk aan werk te komen als docent Nederlands of Engels. Het is lastig docenten met de juiste werkervaring te vinden. De komende jaren zullen veel leraren met pensioen gaan vanwege de vergrijzing. De verwachting is dat de vraag naar docenten in technische- en talenvakken alleen maar zal toenemen in de toekomst. Hier kan je vacatures voor docent vinden.

Software Developer 

In de ICT heerst er momenteel schaarste op de arbeidsmarkt. Er zijn meer vacatures dan geschikt personeel. Vooral programmeurs voor specifieke programmeertalen zoals PHP en Java zijn moeilijk te vinden. Er is een mismatch tussen de kennis en ervaring van werkzoekenden en de vraag naar specifieke skills. ICT wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen organisaties. De verwachting is dat de vraag naar goed gekwalificeerd ICT personeel in de toekomst zal blijven groeien. Hier kan je vacatures voor software developer vinden.

Vrachtwagenchauffeur

De combinatie van een aantrekkende economie en een snel vergrijzende groep chauffeurs, maakt dat vrachtwagenchauffeur een van de meest gevraagde banen is. Met name vacatures voor gespecialiseerd vervoer zijn lastig in te vullen. Het gaat hierbij om chauffeurs die in het bezit zijn van de juiste certificaten en bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen mogen rijden. Ook is er vraag naar transportplanners. Een functie die zich bezighoudt met het zo efficient mogelijk inzetten van mensen en materieel. Hier kan je vacatures voor vrachtwagenchauffeur vinden.

Loodgieter

Volgens de ondernemersorganisatie van de installatiebranche, UNETO-VNI, neemt de vraag naar loodgieters de komende jaren toe. Dit heeft te maken met de aantrekkende woningmarkt, de vergrijzing van huidige loodgieters en te weinig afgestudeerden aan vakscholen. Hier kan je vacatures voor loodgieter vinden.

Customer service medewerker 

Er komen steeds meer banen in het telefonisch en digitaal klantcontact. Momenteel is er een tekort aan customer service medewerkers. Als customer service medewerker kan je in een klantcontact center werken, maar ook veel bedrijven hebben hun eigen interne customer service afdeling. Hier kan je vacatures voor customer service medewerker vinden.

Bronnen: Randstad en UWV


Tip: eCursus vind je ideale baanafstudeercadeau

Frank de Moei is professioneel loopbaancoach en heeft al duizenden mensen geholpen aan een ideale baan. De e-cursus “Vind Je Ideale Baan” helpt je met het bepalen van je passies en talenten en deze te vertalen naar jouw droombaan of eigen bedrijf.

 


Misschien vind je dit ook interessant?