Een groot gedeelte van ons leven brengen we door op werk. Op werk kunnen we onszelf ontwikkelen, uitdagen en met activiteiten bezig houden die ons energie geven. Dat is, tenminste, als je een baan hebt die bij je past. Hoe vind je een baan die bij je past? Heel simpel gezegd, om een baan te vinden die je bij je past moet je eerst weten wat bij je past. Vervolgens kan je nagaan of de baan echt bij je past en ervoor zorgen dat je de baan daadwerkelijk bemachtigt. Dit artikel helpt je bij het vinden naar een baan die bij je past:

Welke baan past bij me? 

Om een baan te vinden die echt goed bij je past is het van belang na te gaan wie je bent en waar je energie van krijgt. Alleen jijzelf kan hier antwoord op geven. Neem de tijd om na te gaan wat voor baan je denkt dat bij je past. Wat helpt is om dit op te schrijven. Je hoeft niet gelijk het antwoord te hebben op de vraag welke baan bij je past, alleen al het opschrijven waar je energie van krijgt, waarvan niet etc. brengt je een eind. Een aantal vragen die je kunnen helpen zijn:

1. Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?

2. Wat deed je graag als kind?

3. Wie bewonder je? Hoe verdienen zij hun geld?

4. Waar bedanken mensen jou voor?

5. Over welk onderwerp kan je geen genoeg informatie krijgen?

6. Wat zijn je interesses?

7. Wat is je droom?

Deze vragen kunnen je helpen om dicht bij jezelf en je interesses te komen. Als geld geen rol zou spelen, wat zou je doen? Zou je een restaurant beginnen? Een weeshuis opzetten? Onze interesses komen ook vaak naar boven als kind. Ga eens na waar je energie van kreeg als kind, voordat je moest nadenken over een carriere. Hield van je van schrijven? Van zingen? Daarnaast kan het opschrijven van mensen die je bewondert een reflectie zijn van wat je zelf graag wilt uitdragen in je werk en leven. Tegen wie kijk je op en waarom? Zo kan je de vragen een voor een afgaan om meer inzicht te krijgen in jezelf, je interesses en uiteindelijk bijpassende beroepen.

Test je beroepskeuze op www.123test.nl
Het nadenken over bovenstaande vragen is niet altijd makkelijk. Enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen zijn:
– Persoonlijkheids- en beroepskeuze testen. Een bekende persoonlijkheidsvragenlijst is de 16personalities. Het maken van de test is gratis en na afloop krijg je een uitgebreid rapport, onder andere over carries en werkomgevingen die bij je persoonlijkheidstype passen. Een site met verschillende testen op het gebied van loopbaankeuze, maar ook testen over je persoonlijkheid is 123test.nl.
– Boeken. Een goede plek om te starten is de succesvolle loopbaangids ‘Welke kleur heeft jouw parachute?‘. Kijk ook eens bij het artikel over de beste loopbaanboeken.
– Online cursussen. Een bekende online cursus is van coach Frank de Moei ‘Vind je Ideale Baan

2. Hoe weet ik of deze baan echt bij me past? 

Probeer aan de hand van punt 1 verschillende beroepen en / of carrieregebieden vast te stellen. Nadat je dit hebt gedaan kan je meer te weten te komen over deze beroepen. Doe research online, lees er boeken over en spreek met mensen die daadwerkelijk het beroep uitoefenen. Vragen die je ze kan stellen zijn bijvoorbeeld wat ze het leukste vinden aan hun werk, wat ze het minst leuk vinden en welke kwaliteiten je nodig hebt om dat specifieke beroep uit te oefenen. Deze informatie kan meer duidelijkheid voor jezelf geven of het daadwerkelijk een baan is dat bij je past.

Als je over een bepaalde industrie meer informatie wilt zou je kunnen overwegen vrijwilligerswerk te zoeken. Ook zou je kunnen vragen of je eens een dag mag meelopen bij iemand die een beroep uitvoert waar je meer informatie over wilt. Op Meetup.com kan je uiteenlopende niche groepen vinden waar je contact kan leggen met mensen die het beroep uitoefenen waar jij meer informatie over zou willen. Ook kan je kijken welke industrie events plaatsvinden en daar heengaan. Op het eerste gezicht lijkt dit tijdrovend, maar als je je bedenkt dat het je een verkeerde carrierekeuze kan besparen valt het mee!

Soms weet je niet of een baan bij je past nadat je het hebt uitgeprobeerd. De beste manier om te ontdekken waar je interesses en sterkte punten liggen is om dingen uit te proberen. Waar liggen op dit moment je interesses? Ga daar achteraan en stel onderweg de koers bij. Werkervaringen kunnen je immers veel leren over je ideale carriere pad. Wat spreekt je aan aan bepaald werk? Wat niet? 

3. Hoe vind je een baan die bij je past?

Als je duidelijk voor ogen hebt welke baan bij je past, is de volgende stap de baan daadwerkelijk bemachtigen. Nu is het tijd om na te denken over je persoonlijke branding. Net als een bedrijf een brand heeft, kan je zelf ook nadenken over je persoonlijke brand. Kijk goed naar je CV, motivatiebrief en social media profielen; is het duidelijk voor iemand die jouw LinkedIn profiel bezoekt waar jij naar opzoek bent? Denk na welke boodschap jij over wilt brengen op werkgevers. In wat voor werkomgeving kom jij het beste tot je recht? Welke kennis en ervaring neem jij mee? Maak de boodschap consistent over de verschillende kanalen en maak het je eigen.

Er zijn veel verschillende manieren om aan een baan komen. Zo kan je een bepaalde tijd vrij maken om bijvoorbeeld via vacaturesites naar een baan te zoeken, via LinkedIn of om contact te leggen met je netwerk en informele afspraken op te zetten. Je weet maar nooit hoe je uiteindelijk aan een baan komt. Wat je wel kan doen is kijken welke manier van werk zoeken je het meeste resultaat oplevert en daar meer tijd aan besteden.

Veel mensen komen via via aan een baan. Soms komen banen zelfs geeneens online, omdat ze via het netwerk de baan al konden vullen. Maak actief gebruik van je eigen netwerk om de baan te krijgen die bij je past en leg contact met nieuwe mensen. Verzamel een groep mensen om je heen die je advies kunnen geven en verder kunnen helpen. Neem ook eens een kijkje bij het artikel hoe vind ik een baan?

Tot Slot,

Het vinden van een baan die bij je past is een process dat tijd en energie kost. Met het gericht volgen van deze stappen ben je al goed op weg naar een baan die bij je past. Maar zolang jij en je interesses zich ontwikkelen, ontwikkelen ook je voorkeuren voor een bepaalde baan. Blijf jezelf afvragen of je op de juiste weg zit, is dit een baan dat bij me past? Neem actie en creëer voor jezelf het leven en de baan waar jij energie uit haalt.

Test je loopbaan