Wat is duurzaam werk?

duurzaam werk

Met duurzaam werk worden werkzaamheden bedoelt die bijdragen aan een betere, duurzame wereld. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht. De aarde wordt niet uitgeput.

Een projectmanager bij een groene stroom leverancier werkt bij een organisatie die zich actief richt op het verbeteren van het milieu, maar een sustainability specialist bij een grote financiële instelling werkt ook actief mee aan een betere wereld.

Vanuit de overheid zijn er afspraken en richtlijnen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft de EU als doel om in 2020 20% van het energieverbruik te putten uit duurzame bronnen. Bedrijven moeten actief nagaan hoe ze hun organisatie duurzaam kunnen inrichten. Zo zijn er mensen die zich bezighouden met vragen als: ‘hoe kunnen we de afvalverwerking op kantoor regelen?’ of ‘maken we al gebruik van LED verlichting?’.

Duurzame werkgevers zijn populairder dan werkgevers die zich niet bezighouden met het milieu, de lokale gemeenschap of goede doelen. Dit blijkt uit onderzoek van Effectory naar de beste werkgevers. Mensen hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en verlangen dit ook van een werkgever.

Duurzame Vacatures

In een wereld waarin steeds meer vraag is naar betekenisvol, duurzaam werk zijn er ook meer een meer vacaturesites die hierin bemiddelen. Duurzame vacatures kan je ook vinden onder de Engelse term, sustainability. Of onder de term CSR, dit staat voor Corporate Social Responsibility. Onderstaande organisaties kunnen je helpen aan een groene baan: