Nog voordat je cv écht gelezen wordt, ziet de recruiter de opmaak van je cv. Als dit niet uitnodigt tot lezen, als jouw kwaliteiten er niet meteen uitspringen, kan het zomaar zijn dat de recruiter er overheen kijkt en je op de nee-stapel belandt. Om dat te voorkomen moet je niet alleen aandacht besteden aan de inhoud van je cv, maar ook aan de CV opmaak. Een goede eerste indruk is immers erg belangrijk.

 

Er zijn veel verschillende manieren hoe je je CV kan opmaken. Ook zijn er zogenaamde CV template tools die je een handje kunnen helpen. Hoe je ook besluit je CV opmaak in te vullen, houd zeker onderstaande tips in je achterhoofd:

Aantal Pagina’s

Een veel gehoorde regel is dat je CV niet langer dan een A4 mag zijn, maar dit is allang niet meer zo. Als jij meer dan een pagina nodig hebt om jouw toegevoegde waarde aan de recruiter duidelijk te maken, moet je deze vooral toevoegen. Er bestaat geen goed of fout antwoord op de vraag hoeveel pagina’s een CV moet zijn. Je CV moet een snelle indruk geven van jouw kennis, vaardigheden, ervaring en opleiding voor diegene die het leest. Bedenk wat je toekomstige werkgever echt wilt weten. Wat is jouw toegevoegde waarde? Je CV moet lang genoeg zijn voor de recruiter om jou uit te nodigen voor een gesprek. Maar maak je CV niet te lang, recruiters hebben niet veel tijd en aandacht om naar jouw CV te kijken. Je wilt niet dat ze tussen de pagina’s moeten zoeken om na te gaan of je een geschikte kandidaat bent. Vaak is een CV 1 of 2 A4. Er zijn een aantal richtlijnen om te bepalen wat een juiste lengte is voor jouw CV:

 • Starter versus professional
  Als je weinig werkervaring hebt of al heel lang hetzelfde werk doet is een pagina vaak voldoende. Als je als net afgestudeerde veel relevante ervaring hebt opgedaan in bijvoorbeeld bestuursfuncties, sportactiviteiten of vrijwilligerswerk moet je dit zeker vermelden, ook al is dit verspreid over twee pagina’s. Als je al meerdere jaren ervaring hebt op de arbeidsmarkt is het lastig dit op een pagina te vermelden. Zeker als je bedenkt dat in veel sollicitaties het CV als eerste selectie wordt gezien, is het het waard extra pagina(‘s) toe te voegen om je kwaliteiten weer te geven.
 • Positie waarop je solliciteert
  Voor sommige werkvelden, zoals IT en de academische wereld, kan het nuttig zijn meer dan een A4 te hebben. Je hebt vaak meer ruimte nodig om je vaardigheden, maar ook publicaties en cursussen op te noemen.

Let nog wel even op de volgende punten:

 • Laat geen waardevolle informatie weg en zorg ervoor dat alles goed leesbaar blijft met genoeg witregels en een leesbare lettergrootte.
 • Hoeveel pagina’s je CV ook is, plaats de meest belangrijke informatie van je CV altijd op de eerste helft van de eerste pagina van je CV.
 • Zorg ervoor dat de laatste pagina een derde tot de helft van de pagina vult. Als je maar een paar zinnen op de laatste pagina hebt staan kan je deze informatie beter op de vorige pagina verwerken. Voeg geen onnodige nieuwe informatie toe om de pagina wel vol te krijgen.

Goed leesbare lettertypen

Een duidelijk en leesbaar lettertype is van belang voor een professionele CV opmaak, net als de juiste lettergrootte. Voor de gewone tekst is het aan te raden niet kleiner te gaan dan lettergrootte 12. Je wilt niet dat de recruiter moeite moet doen om je CV te kunnen lezen. Bij het kiezen van je lettertype komt de keuze vaak uit op een ‘Serif’ of een ‘Sans Serif’ lettertype. Serif lettertypes zijn leesbaar, professioneel en traditioneel. Sans Serif lettertypes zijn simpeler dan Serif lettertypes en daarnaast modern. Voor een papieren versie is het beter om te kiezen uit een Serif lettertype en voor een digitale versie is het beter om voor een Sans Serif lettertype te kiezen. Hieronder staan een paar populaire lettertypes:

Serif: Times New Roman, Georgia, Bookman Old Style, Cambria, Bell MT
Sans Serif: Arial, Helvetica, Tahoma, Calabri, Century Gothic, Gill Sans MT, Verdana

Een nadeel van Times New Roman is dat het zo vaak wordt gebruikt, zo kan het overkomen dat je niet hebt nagedacht over het lettertype. Een lettertype dat je in ieder geval niet moet gebruik is Comic Sans, of een lettertype dat daar op lijkt. Kies ook niet voor unieke lettertypen, wat op jouw computer er heel goed uitziet kan niet zichtbaar zijn op een andere computer. Je kan dit wel oplossen door je document als .pdf op te slaan. Zo maak je als het ware een plaatje van je CV en kan het zonder problemen worden gelezen.

Let nog wel even op de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat je in je sollicitatiebrief hetzelfde lettertype gebruikt als in je CV. Een contrast kan slordig overkomen.
 • Gebruik niet meer dan twee verschillende lettertypen. Eigenlijk is een lettertype alles wat je nodig hebt. Als je er twee wilt gebruiken zorg dan dat ze elkaar aanvullen, bijvoorbeeld een lettertype voor de kopjes en een voor de tekst.
 • Belangrijke informatie op je CV, zoals je naam en de titels van secties kan je in een groter lettertype doen.  

Dikgedrukt, schuingedrukt of onderstreept

Je kan ervoor kiezen om sommige tekst dik gedrukt of cursief te maken. Vaak worden (werk)titels dik gedrukt, zo kunnen recruiters sneller informatie terugvinden. Gebruik niet de optie om tekst te onderstrepen, onderstreepte tekst kan lastig zijn om te lezen.

Witruimte

Witruimte zorg voor overzicht en rust op je CV. De lezer ziet snel welke informatie te vinden is en het nodigt uit om verder het CV te bekijken. Een manier om dit te creëren is door het instellen van de juiste marges. Als standaard kan je een marge van 1 inch (2.54 cm) aanhouden, als je veel wilt vermelden op je CV kan je de marge kleiner maken maar ga niet lager dan 0.5 inch (1.27 cm).  

Opsommingstekens

Maak gebruik van opsommingstekens om je CV opmaak overzichtelijk te maken. Opsommingstekens trekken de aandacht van de lezer en helpen je om belangrijke punten duidelijk te maken. Je kan opsommingstekens gebruiken om je verantwoordelijkheden en behaalde doelen per werkgever op te sommen. Bijvoorbeeld:

 • Verhoogde het lidmaatschap van de studentenorganisatie met 30%

Kies overal in je CV voor dezelfde stijl opsommingstekens.

Lijnen

Lijnen worden vaak in de CV opmaak gebruikt om verschillende secties van elkaar te scheiden. Zo wordt het beter leesbaar en kan de recruiter de informatie beter verwerken. De lijn begint vaak na het persoonlijk profiel en wordt daarna voor elke sectie gebruikt om deze af te breken.

 

Tot slot, vermijd ten alle tijden spelfouten in je CV. Check je CV voor spel- en grammaticafouten en laat het nalezen door iemand anders. Zorg er daarnaast voor dat alle informatie in je CV klopt en up to date is. Zorg er ook voor dat je veranderingen consistent doorvoert. Als je de naam van een werkgever dik gedrukt maakt, doe dit dan bij alle werkgevers. Consistentie in je CV zorgt voor een verhoogde leesbaarheid. Houd bij de CV opmaak in je hoofd dat het overzichtelijk, consistent en simpel moet zijn. Een lezer moet onmiddellijk jouw CV kunnen begrijpen.


Het CV-handboek

Een goed CV is een belangrijke succesfactor voor het vinden van een nieuwe baan. Sollicitatiecoach Perry heeft een handboek opgeschreven hoe je een CV opstelt dat het aantal uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek kan verdubbelen. Het meer dan 100 pagina’s tellende curriculum-vitae-handboek bevat Perry’s beste tips, trucs en methodes om een geweldig curriculum vitae op te stellen. Meer informatie vind je hier.