Het is niet altijd makkelijk om aan een leuke baan te komen. Te weinig werkervaring, kandidaten die meer geschikt zijn etc..Misschien heb je een CV Boost nodig. Als het lastig is aan werk te komen zijn er verschillende manieren hoe jij je CV een upgrade kan geven. Onderscheid jezelf van de vele sollicitanten met behulp van onderstaande tips: 

1. Volg relevante trainingen

Welke skills en vaardigheden brengen jou dichter bij de baan die je wilt bemachtigen? Ga na welke kennis je mist of waarin je je wilt verdiepen. Deze kennis kan je opdoen met een training of cursus. Wil je bijvoorbeeld een baan in de online marketing, denk dan aan cursussen growth hacking, SEO, social media marketing etc. Deze specifieke en relevante kennis is een mooie aanvulling op je CV. Daarnaast is het tegenwoordig heel makkelijk om online kennis op te doen. Dit hoeft je geeneens geld te kosten. Op platforms zoals Coursera en Udemy vind je veel hoogwaardige trainingen, variërend van web development tot people management.

Misschien is het ook interessant om een andere taal te leren of te verbeteren? De app Duolingo en de software Rosetta stone kan je gebruiken om bijvoorbeeld de Spaanse taal meester te worden.

2. Start je eigen bedrijf

Ben je het solliciteren zat, weet dat je ook zelf de touwtjes in handen kan nemen. Misschien heb je al een businessidee dat je verder aan het uitwerken bent of heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om freelance werkzaamheden uit te oefenen. Ondernemen is hard werken en vergt veel doorzettingsvermogen, maar daar staat tegenover dat je werkt aan wat je (hopelijk) het allerliefste doet. Daarnaast ben je niet afhankelijk van een werkgever om je aan te nemen, maar bepaal je je eigen waarde. Als je wilt ondernemen, maar niet goed weet waar te beginnen kunnen de volgende opleidingen en coachingstrajecten helpen. Het hebben van een eigen bedrijf staat ook altijd goed op je CV, zo laat het ondernemerschap, doorzettingsvermogen en initiatief zien.

3. Lees vakliteratuur 

Je kan jezelf onderscheiden door op de hoogte te zijn van het laatste nieuws binnen je vakgebied en door relevante boeken te lezen. Het boek Influence – The Psychology of Persuasion is bijvoorbeeld heel relevant voor mensen die een baan zoeken in marketing, sales of psychologie. Hetzelfde geldt voor het boek Freakonomics voor mensen die de economie kant op willen gaan. Als de boeken heel relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, kan je dit zeker noemen in je CV of motivatiebrief. Tip: Als je niet zo’n lezer bent kan de app Blinkist je helpen, deze app geeft je toegang tot 15 minuten samenvattingen van bekende boeken.

Blijf ook op de hoogte van relevante blogs, zo doe je nieuwe ideeën en kennis op. Wellicht kan dit je nog eens helpen bij een sollicitatiegesprek, of kom je in aanraking met interessante bedrijven om te solliciteren.

4. Sluit je aan bij een beroepsorganisatie

Als je lid bent van een beroepsorganisatie kan je interessante workshops volgen, bijeenkomsten bijwonen en netwerken met andere leden. Daarnaast staat het ook erg goed op je CV, zo laat je je potentiele werkgever zien dat je betrokken bent bij je vakgebied. Een voorbeeld van een beroepsorganisatie voor psychologen is het NIP, het Nederlands Instituut van Psychologen. Zo zijn er op elk vakgebied verschillende beroepsorganisaties. Je kan ook een bestuursfunctie nemen bij een beroepsorganisatie en nauw betrokken zijn bij de ontwikkelingen. 

Naast beroepsverenigingen zijn er ook andere mogelijkheden om meer met je vakgebied bezig te zijn. Zo zijn er op meetup.com verschillende events en groepen specifiek gericht op bepaalde onderwerpen. Denk aan UX design, business development en machine learning. Je kan verschillende meetups bezoeken, maar bijvoorbeeld ook zelf een meetup starten of betrokken zijn bij de organisatie.

5. Ga naar het buitenland 

Kan je in Nederland niet aan een baan komen? Ga een tijdje naar het buitenland. Je kan ervoor kiezen om te werken in het buitenland, dit kan op je vakgebied zijn maar bijvoorbeeld ook als au pair of seizoenswerker. Daarnaast kan je ook studeren in het buitenland of vrijwilligerswerk doen in het buitenland. Volg een zomercursus, leer een nieuwe taal, bescherm de schildpadden in Costa Rica of help monniken in Thailand. De mogelijkheden zijn eindeloos. Buitenlandervaring is altijd een mooie aanvulling op je CV, al helemaal als jouw buitenlandervaring te maken heeft met het vakgebied waarin je graag werkzaam wilt zijn.

6. Publiceer 

Waarschijnlijk ben je opgelucht je scriptie ingeleverd te hebben en er niet meer naar om te hoeven kijken. Het kan echter een mooie aanvulling op je CV zijn als je je scriptie in een journal weet te publiceren. Daarnaast zijn er ook vele andere manieren hoe je je CV een update kan geven door te publiceren. Start bijvoorbeeld een eigen blog waar je artikelen schrijft over onderwerpen waarin je een baan wilt vinden. Of kijk of je een artikel of gastcolomn kan schrijven voor een blog of tijdschrift op jouw vakgebied.

7. Neem een stage of werkervaringsplaats 

Als je niet aan het werk komt vanwege een gebrek aan werkervaring, kan een stage of werkervaringsplaats een optie zijn. Een werkervaringsplek en een stage zijn tijdelijke arbeidsplekken voor bijvoorbeeld starters, met als doel werkervaring op te doen. Let er wel op dat het doel van jouw stage of werkervaringsplek jouw leerervaring is. Als ontwikkeling en leren niet voorop staat, wordt het namelijk als een reguliere baan gezien waarvoor je het minimum loon hoort te krijgen. Denk ook eens aan een stage bij een startup, als het van beide kanten goed bevalt is er daarna een grote kans dat je wordt aangenomen. B. Startup School Amsterdam (BSSA) en De Upstarter zijn organisaties die afgestudeerden met startups matchen. Daarnaast krijg je ook een uitgebreid opleidingsprogramma.

8. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is de perfecte CV Boost. Het laat zien dat je gemotiveerd bent om je in te zetten voor dingen die jij belangrijk vindt, zelf als hier geen geld tegenover staat. Probeer vrijwilligerswerk te vinden dat aansluit bij het werkveld waarin jij werkzaam wilt zijn. Zo bouw je aan een netwerk, doe je praktijkervaring op en word je interessanter voor potentiële werkgevers.

 


Tip: maak een professioneel CV bij CVSter.nl